Zambak Yağının Faydaları ve Zararları

21.05.2020
625
Zambak Yağının Faydaları ve Zararları

Zambak yağının faydaları ve zararları konulu yazımızda sizler için yararlı bilgiler sunmak istiyoruz. Zambak yağı konulu makalemizde zambak yağı nedir ne işe yarar, zambak yağının faydaları nelerdir detayları vereceğiz. Ayrıca merak konusu olan zambak yağının cilde ve saça faydaları nelerdir içeriğimizde mevcuttur. Zambak yağı kullananlar zambak esansiyel yağı hakkında çeşitli sorular yöneltmektedir, bu sorulara da yanıt vermeye çalıştık.

Zambak Yağı Nedir?

Zambak yağına geçmeden önce zambak çiçeğinin zambakgiller ailesinden soğan tarzında yetişen ve tam mevsiminde toplanan bir çiçek olduğu söylenmelidir. Toplanan zambak çiçeğinden elde edilen zambak yağının vücut sağlığına katkısı büyüktür. Cilt bakımı olsun, diş ağrısı olsun, kadınlar için büyük sorun olan regl ağrıları olsun faydaları sınırsızdır. Zambak yağının düzenli kullanımı cildin pürüzsüzlüğünü ve çok daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayacaktır. Yaşlanma karşıtı olarak da tanımlanabilir.

Doğadaki bütün bitkilerin insanlara faydası yüksek seviyelerdedir. Bu faydalardan biri de zambak çiçeğinden elde edilen yağdadır. Bu noktada zambak yağı nedir bunu bilmek gerekir. Özellikle cilt sağlığı açısından tavsiye edilmektedir. Zambak yağının içinde demir, iridin, tanen, reçine ve uçucu yağ bulunur.

Zambak denildiğinde süs bitkisi akla gelse de en çok tıbbi sebeplerle kullanım insanlar için çok daha fayda sağlamaktadır. Zambak yağının cilt bakımındaki pek çok şekilde kullanımı; cildin çok daha diri ve parlak görünmesinde etki sağlar. Zambak yağı kullanımı esnasında su ve zeytinyağı ile inceltilerek de kullanılabilmektedir. Hatta zambak yağı cilt bakım kremlerinin içine katılarak da faydasından yararlanılabilmektedir. Ağrı kesici özelliği olduğundan özellikle romatizmal ağrılar esnasında masaj yapılarak kullanılması rahatlatıcı etkisiyle geri dönüşüm yapacaktır.

Zambak Yağı Ne işe Yarar?

  • Zambak yağı ağrı olan bölgeye sürüldüğünde ağrıların azalmasını sağlar.
  • Diş ağrılarına iyi gelir ve diş iltihaplarında tedavi edicidir.
  • Zambak yağı parfüm yapımı için esans olarak kullanılır.
  • Zambak yağı cilt bakımında da çok etkili bir yağdır.
  • Zambak yağı kırışıklıkları azaltmak için kozmetik ürünlerinde kullanılır.
  • Zambak yağı romatizmal oluşan ağrılarda etkili bir yağdır.
  • Zambak yağı portakal kabuğu oluşumundaki selülit tedavisinde kullanılır.
  • Zambak yağının kullanıldığı diğer bir cilt bakım uygulaması da göz altı kremlerinde, cildi gerginleştirme de cildin diri ve genç olmasında kullanılan etkin bir yağdır.

Zambak Yağı Nasıl Elde Edilir?

Zambak yağı elde etmek için 3 avuç dolusu zambak yeterlidir. Zambak yağı incecik kıyılarak zeytinyağı doldurulmuş bir kavanoza konarak ağzını sıkıca kapatın. 15 gün boyunca karışım güneşte bekleyerek dinlenmeli. Daha sonra kavanoz ağzı kapalı olarak kaynayan bir suya konur ve pişer ardından süzülerek zambak yağı elde edilir.

Zambak Yağının Faydaları Nelerdir?

Zambak yağı dermatologlar tarafından sıklıkla tavsiye edilir. İnsan sağlığı açısından ağrıları dindirici etkisi, kan dolaşımını hızlandırması, toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Özellikle diş ağrılarında etkisi dikkat çekicidir. Romatizmal ağrılarda da faydası es geçilemez. Metabolizmayı hızlandıran etkisi, antioksidan özelliğine sahip olması, öksürük ve bronşite faydası zambak yağı ne işe yarar sorusunun cevabı niteliğindedir.

  • Zambak Yağı Selülitlere İyi Gelir

Zambak yağı selülitten cilde dair her tür sorunda etkili bir çözümdür aslında. Bu da kadınlar için ayrı bir önemi olduğunu belirtmektedir. Zambak yağı içeriğindeki maddeler cildi gerginleştirici ve pürüzsüz gösterici etkisiyle; bitkisel ilaç olarak da ağrı giderici olarak baskın görülen bir yağdır. Bütün bu özellikler kapsamında cilt bakım ürünlerinden tutun da parfümlere kadar pek çok ürüne bir şekilde katkısı vardır. Zambak çiçeği güzel ve iri çiçeklere sahiptir. Ve neredeyse 1 metreye kadar uzayabilen bir çiçek cinsidir. Çiçekleri de beyaz, mor, siyah, turuncu ve sarı renkte olup deyim yerindeyse doğaya fayda yayar.

  • Zambak Yağı Sivilce Lekelerine İyi Gelir

pek çok kişide görülen cilt sorunlarından biri de cilt lekeleri ve sivilce izleridir. Zambak yağı sivilce lekelerine ve cilt çukurlaşmalarına iyi gelir. Özellikle pürüzsüz bir cilt yapısına sahip olmak isteyen kişilerin mutlaka kullanması tavsiye edilir.

  • Zambak Yağı Haşerelere Karşı Etkilidir

Evlerde görülen karınca, hamam böceği, sivri sinek, kara sinek ve fare gibi zararlı böceklere karşı oldukça etkilidir. Keskin kokusu sayesinde ev içinde hiçbir zararlı canlı yaşayamaz. Özellikle karınca ve sivri sineklere karşı kullanımında büyük etkiye sahiptir.

Zambak Yağının Cilde Faydaları

Zambak yağının cilde faydaları; cildi gerginleştiren ve sıkılaştıran bir etkidedir. Kırışıklıkları azaltır, cilt gençleşir, botoks etkisi yaratır. Şişlikleri geçirmede yardımcıdır. İyi bir nemlendirici özelliği olduğundan özellikle gözaltlarının nemliliğini kaybetmesini engeller. Gözaltı torbalarının inmesinde yardımcıdır. Cilt ışıl ışıldır. Lekeler, izler, çatlaklar ile baş etmeyi bilir.

Zambak yağı üretimi; zambak bitkisinin ince ince kıyılması ve bunun zeytinyağı şişelerine benzeyen şişelere konularak 15 gün boyunca güneş altında bekletilmesi ile söz konusudur. Bu süre sonunda şişe kaynayan su içerisine alınıp pişmesi sağlanır ve süzülür. Zambak yağı artık hazırdır. Zambak yağları hazır olarak aktarlardan alınabileceği gibi evlerde de hazırlanarak yararlarından faydalanma sağlanabilir. Zambak yağı bitkisel ürün olup, kesinlikle ilaç değildir. Zambak yağının cilde olan faydası atlanamaz bir gerçektir. Cildin rengi bilindiği üzere melanin adı verilen hücreler sayesindedir.

Eğer hormonal değişikliklerle, sivilcelerin oluşumu ile doğuştan gelen hastalıklar sebebi ile cilt lekeleri sorunları yaşanabilmektedir. Lekeler başlı başına bir sorun ve tedavi açılarından gereksinim olduğundan bitkisel çözüm olarak zambak yağı tercih edilebilir.

Zambak Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Zambak yağı cilt üzerinde kullanılabileceği gibi saçlar için de kullanılabilir. Sönük saçların tekrar canlanmasını sağlar. Bilhassa boya sonrası yıpranan saçlara, tekrar parlaklık ve canlılık katar. Okul çağındaki çocukların saçlarına sürülürse, bit ve pire gibi zararlı canlıların saça gelmesi önlenmiş olur. Eğer saçlarınız çok çabuk birbirine karışıyor ve kırılıyorsa saçlarınızı taramadan önce zambak yağı sürebilirsiniz. Bu sayede hem saçlar daha parlak ve bakımlı görünecektir hem de tararken kolay açılacaktır.

Zambak Yağı Nasıl Kullanılır?

Zambak yağı kullanma yöntemleri;

  • Cilt bakım kremlerinin içine karıştırılarak kullanılabilir
  • Cilde doğrudan sürülebilir
  • Yaşam alanlarında sineklerden ve böceklerden korunmak için kaynayan suya birkaç damla damlatılan zambak yağının buharlaşması şeklinde kullanıma açıktır
  • Şampuan içine eklenebilir
  • Cilde uygulamalarda akşamları ya da gece yatmadan önce yapılması önerilen noktadır.

Zambak yağı başlı başına ağrı kesici etkisine sahiptir. Son derece etkilidir. Ağrı vücudun neresinde ise o bölgeye sürülen zambak yağı ile kısa sürede etki sağlanır, özellikle diş ağrıları zambak yağının deyim yerindeyse uzmanlık kısmıdır. Diş ağrıları, iltihaplanmaların giderici etkisi mevcuttur. Kas ağrılarının vücuda olan etkisini de azaltır, kulak ağrılarında bir damla zambak yağı ile rahatlama sağlanır. Baş ağrısı sıkıntısı olanlar için baş kısmına sürülmesi ile etki kısa sürede yaşanacaktır. Bir kadın için bitmek bilmeyen bir sorun olan regl ağrıları açısından da kurtarıcıdır.

Zambak Merhemi

Zambak merhemi, ciltte oluşan lekelenmelerde, cildin hafiflemesinde, nemlenmesinde, çok daha sağlıklı, dinç ve aydınlık görünmesinde yardımcı olmaktadır. Güneş koruma faktörlü merhemlerdeki kullanımıyla da güneşin zararlı etkilerinden korunmuş olunur.

Zambak yağı günlük cilt bakımında rahatlıkla kullanılabilecek özelliklere sahip olup, cildin gerginleşmesinde ve pürüzsüz görünmesinde yardımcı olacaktır. Bitkisel bir ilaç niteliğinde olması nedeniyle kozmetik alanının vazgeçilmez malzemesidir. Cilt bakım ürünleri, parfümler gibi birçok ürün zambak ile bütünleşmeyi yaşamıştır. Her şeyin faydası olacağı kadar zararı da olur düşüncesinden asla kopmadan zambak yağı kullanımında dikkatli olunmalıdır. Hele hele alerjisi olanların bu konuda çok daha hassas olması gerekliliği bir kuraldır. Ciltle ilk temasta küçük bir yerde ufak bir test yapılması sorun yaşanmasını engelleyicidir.

Zambak Yağının Zararları

Zambağa karşı alerjisi olanların kuşkusuz zambak yağından da uzak durması gerekir. Hamilelik boyunca ve emzirme döneminde doktor tavsiyesi ile zambak yağı kullanılmalıdır. Bebek ve çocukların zambak yağından uzak tutulması gerekir. Zehirlenmelere neden olur. Aynı zamanda kedilere de zambak dokunur. Eğer zambak yağı çok kullanılırsa cilt tahriş olur. Zambak yağının zararları fazla tüketim halinde kusma şeklinde belirtiyle başlar bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.

Doğada var olan her şey aslında insanlar için gereksinimdir. Özellikle de bitkiler ilk sırada yer alır. Bu faydaların temelinde ise doğaya oksijen sağlama özellikleridir. İşte zambak bitkisi de bu değerli bitkiler arasında yerini almıştır. Bitkiden elde edilen zambak yağı ile sağlık açısından, kozmetik açısından maksimum yararlar sağlanmaktadır. Zambak yağı özellikle kadınlar için büyük anlamlar içerir. Cilt güzelliğine faydası, kadınsal ağrılardaki faydası, selülitlerin yok edilmesi, kırışıklıkların giderilmesi bunlardan sadece bazılarıdır. Zambak yağı aynı zamanda kremin hammaddesi olarak da kullanılır.

Zambak Yağı Kullananlar

Zambak yağı kullananlar faydaları birebir ürünü kullanarak karar verirler.Zambak yağını maske ile kullanmayı tercih ederek, cildimin parlaklık ve canlılık kazanmasını sağladım. Cildimde var olan sivilcelerin varlığı rahatsız edici hale geldiğinden zambak yağı kullanarak çoğalmasını engelledim. Koşu sonrasında diz kısmımda hissettiğim ağrıyı zambak yağı ile masaj yaparak hafiflettim. Öksürüğüm ilaç almama rağmen özellikle geceleri beni rahatsız ettiğinden zambak yağından 1 damla ile rahatladım.

Zambak bitkisinin kullanım alanları kökünden ve yağından olmak üzere iki türlüdür. Kökünün kullanılması sayesinde özellikle idrar yollarında iltihap sorunu yaşayanlara, böbrek sorunu yaşayanlara yardımcıdır. Yağı açısından kullanımlarda özellikle cilt açısından fayda sağlayıcıdır. Kozmetik sektöründe olmazsa olmazdır. Zambak yağı damıtılma sonrasında fazlasıyla elde edilir. Saf zambak yağı da kullanım alanları ile dopdolu bir bitkidir. Yağın kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken bitkisel ve saf olmasıdır. Haftada bir kez cilde uygulanması yeterlidir.

Bu uygulama ile rahatlatıcı etkisi zaten görülecektir. Zambak yağı duş jellerinde, el kremlerinde de kullanılarak hayatın içine sızar ve özellikle metabolizmanın hızlanmasındaki olumlu katkısı ile zayıflama etkisi de söz konusudur.

Zambak Yağı Fiyatı

Aktar ve internet mağazalarında rahatlıkla bulabileceğiniz zambak yağının fiyatı 15- 30 Tl arasında satılmaktadır.

Zambak Yağı Soru Cevap

Zambak Yağı Yüze Sürülür mü?

Yüz için kullanılmakla beraber uzun süreli ve fazla kullanımlardan kaçınılmalıdır. Hamile ve emziren anneler için uygun olmayabilir.

Zambak Yağı Tüylenme Yapar Mı?

Özellikle saçların canlandırılmasında zambak yağı etkilidir. fazla kullanımlarda tüylenmeye neden olabilir.

Zambak Yağı Sivilceye İyi Gelir Mi?

Sivlcelerle savaşmak için zambak yağı idealdir. Düzenli kullanımlarda sivilceler üzerinde olumlu etkileri vardır.

Zambak Yağı Cilt Lekelerine İyi Gelir Mi?

Sivilce lekelerinin giderilmesinde önemli rol oynar. Düzenli kullandığınızda sivilce lekelerinde azalma sağlar

Zambak Yağı Selülite İyi Gelir Mi?

Kadınların korkulu rüyası selülitler zambak yağı sayesinde iyileşme sağlar. Selülitli bölgeye akşam masaj yaparak yediriniz ve streç film ile sarınız. Sabah olduğunda streçi açarak cildinizi temizleyiniz.

Yazımıza Puan Vermeyi Unutmayın!
[Total: 0 Average: 0]
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

madeleb krem