Sandal Ağacı Yağının Faydaları

28.08.2019
41
A+
A-
Sandal Ağacı Yağının Faydaları

Sandal ağacı yağının pek çok faydası vardır. Bilinen bu faydaları arasında mide ülseri, yara, sivilce, siyah nokta ya da lekelerin tedavi edilmesi, kan basıncının düşürülmesi, belli dönemlerde yaşanan aşırı stres ve kaygı sorununun azaltılması, hafızanın iyileştirilmesi yer almaktadır. Bunların yanı sıra hastalık sonrasında oluşan iltihaplanmaya karşı mücadele, böbrek sağlığının iyileştirilmesi, cilt sağlığının desteklenmesi, şiddetli sızı ve ağrıların giderilmesi, bakteri, virüs ve enfeksiyonlarla mücadele etmekte yardımcı olma gibi önemli özellikleri de yer alır.

Sandal ağacı yağının faydaları ve zararları nelerdir yazımızın içeriğinde bulacağınız başlıklar şu şekildedir. Öncelikle sandal ağacı yağı nedir, sandal ağacı yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır detaylı olarak inceleyeceğiz. Sandal ağacı yağının cilde faydalarısandal ağacı yağı içilir mi, yazımız içerisinde yer almaktadır

Sandal Ağacı Yağı Nedir?

Sandal ağacı yağı, çok eski zamanlardan beri Ayurveda tıbbının bir parçası olarak kullanılmaktadır. Oldukça fazla bir şekilde manevi ve kültürel kullanımı ile bilinen bu şifalı yağ, genellikle Hindistan, Avustralya ve Hawaii’de yetişip, toplanmaktadır.

Ancak, tüm bunların arasında Hint sandal ağacı yağının (Santalum albümü) tıbbi özellikler bakımından bakıldığında en doğru ve en iyi olduğu düşünülmektedir. Aynı zaman da sandal ağacı, Hindu dininde dini bir öneme de sahiptir ve bu dine mensup insanların yaptıkları törenlerin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir.

Sandal ağacı yağının üretimi pek çok işlemden geçer. Bu yağ için en iyi rezerv olarak kabul edilen olgunlaşmış sandal ağacının buhar damıtması gerekir. Sandal ağacı yağı içerisinde pek çok farlı bileşen ve mineral içerir ancak temel olarak iki bileşik olan alfa-santalol ve beta-santalolü bol miktarda barındırır. Alfa-santalol bileşiği, yağın sağladığı sayısız sağlık yararından sorumlu olan bileşen olarak kabul edilir.

Sandal Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?

Sandal ağacı yağı, içerisinde bulundurduğu bileşenler sayesinde antiseptik özellikler taşıdığı kabul edilir, bu özellikler psikolojik dengeyi sağlar, hafızayı güçlendirir ve sorunlu olan böbreği onararak böbrek sağlığını düzenler. 

Şimdi sandal ağacı yağının faydalarına yakından bakalım;

  • Sandal Ağacı Yağı Antiseptik Özelliğe sahiptir

Sandal ağacı yağı, oluşan yaralar ya da cilt lekelerinin onarılıp giderilmesini sağlayan ve mükemmel bir antiseptik özellik gösteren şifalı bir yağdır. Sandal ağacı yağı düzenli olarak sorunlu bölgeye sürüldüğünde, yarayı onararak iyileşme sürecini büyük oranda hızlandırır. Aynı zaman da sorunlu olan alanı mikroplardan da arındırır ve enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca, sandal ağacı yağının içerisinde bulundurduğu bileşenler sayesinde bu önemli olan antiseptik özellikleri yalnızca topikal olarak değil aynı zamanda oral yani ağız yoluyla da kullanılabilmektedir. Tüm bu özelliklerle beraber bu yağ sindirim sistemi problemlerini ve mide ülserlerini tedavi etmek için de sık sık kullanılabilir.

  • Sandal Ağacı Yağı Kan Basıncını Düşürmede yardımcı

Sandal ağacı yağı içerisinde bulundurduğu hipotansif özellikleri nedeniyle kan basıncını çok hızlı bir şekilde düzene sokup düşürmeye yardımcı olmada da olumlu özellikler sunar. Vücutta ki kan basıncını düzenleyebilmek için bu yağ, süt ya da su ile birlikte tüketilebilir. Yapılmış olan araştırmaların sonucun da ve çalışmalarda, sandal ağacı yağının sadece oral yolla ağızdan tüketildiğinde değil aynı zamanda cilde krem gibi uygulandığında da kan basıncını azaltıcı bir madde işlevi gördüğü görülmüştür.

  • Sandal Ağacı Yağı Stres Ve Anksiyeteyi Tedavi Eder

Sandal ağacı yağının düzenli olarak kullanıldığında, stresi azaltarak huzuru ve dinginliği arttırdığı bilinmektedir. Bu yağın, içerisinde bulundurduğu odunsu ve sıcak aroması ciddi oranda stresi azaltmaya ve gevşemeye yardımcı olur aynı zamanda zihnin son derece rahatlamasını sağlar. Bu yağ, duyguları denetleyip dengelemesi, uyum ve düzeni sağlamasıyla da popüler bir yağ olarak bilinir. 

Sandal ağacı yağı, el ya da ayak bileklerine masaj yapılarak veya doğrudan koklayıp solunarak stresi ve kaygıyı azaltmak için düzenli bir şekilde kullanılabilir. Aromaterapide sandal ağacı yağı, diğer bir bitkisel yağlarla birlikte topikal olarak uygulanabilecek ya da dağılabilecek önemli bir meditasyon karışımı yapmak için de kullanılabilmektedir.

  • Sandal Ağacı Yağı Hafızayı Geliştirir

Sandal ağacı yağının pek çok özelliğini inceledik, bu yağın etkili özelliklerinden bir tanesi de kan ile beyin bariyerini düzenlediği ve nörolojik sağlığı arttırmasıdır. Sandal ağacı yağı kullanılırken açığa çıkan hoş kokunu, beyne etki ederek sinir sistemini uyardığı ve zihinsel açıklığı sağladığı yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bu uygulamayı yaparak, istenmeyen stres ve kaygıyı ortadan kaldırmanın yanı sıra konsantrasyonu iyileştirerek hafızanızın daha verimli çalışmasına da yardımcı olursunuz.

  • Sandal Ağacı Yağı Antienflamatuar Özellikler Sunar

Sandal ağacı yağı, ibuprofen ve bir diğer NSAID’ler gibi ilaçlar için mükemmel bir alternatif haline gelmesine yardımcı olan antienflamatuar özellikleriyle bilinen bir yağdır. Sandal ağacı ağı, harici ve aynı zamanda dâhili olarak da oluşan iltihapları azaltmak için de sık sık tercih edilip kullanılabilir. Beyin sağlığı ve sinir sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle, sinir sistemini içeren iltihaplanma durumlarına karşı da faydalı olduğu kabul edilir. Aynı zamanda dolaşım, sindirim ve tahliye sistemine ilişkin sorunlar için antienflamatuar özelliklere sahip bir yağdır.

  • Sandal Ağacı Yağı Böbrek Sağlığına faydalıdır

Bu yağ düzenli olarak kullanıldığı takdirde rahatlatıcı özellikleri sebebiyle boşaltım sistemi üzerinde önemli ve olumlu bir etkiye sahiptir. Bu mucizevi yağ, oral yani ağız yoluyla alındığında idrar geçişinde kolaylıklar sağlar. Sandal ağacı yağı, üriner sistemi rahatlatmak ve kişilerin gün içerisinde idrara çıkma sıklığını artırmak için antienflamatuar özelliklerini kullanarak çalışır. Bu aşamada yağ, toksinlerin güzel bir şekilde vücuttan atılmasına ve böbrek sağlığının artırılmasına da yardımcı olur. Aynı zaman da bu durum, diğer bir ciddi hastalıklara yol açabilecek böbrek enfeksiyonu ve iltihabı olasılığını da en aza indirerek azaltır.

  • Sandal Ağacı Yağı Olası Ağrıları Giderir

Yukarıda belirttiğimiz önemli özelliklerinden dolayı sandal ağacı yağı, vücuttaki ağrıları büyük ölçüde azaltır ve en aza indirir. Tüm bunlar için mükemmel bir ajan haline de gelir. Vücutta iltihaplanma sebebiyle oluşan herhangi bir yara ya da ağrı sandal ağacı yağı ile büyük ölçüde azaltılabilir. Aynı zaman da, sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisinden dolayı bu yağın, normal NSAID’lerden daha etkili olduğu düşünülmektedir. Sandal ağacı yağı aynı zamanda, ağrının etkilerini azaltmak için topikal olarak da kullanılabilir.

  • Sandal Ağacı Yağı Antispazmodik Etkiler İçerir

Sandal ağacı yağı, vücuda verdiği antispazmodik özellikleri ile de tercih edilen ve sık kullanılan bir yağdır. Bu sebeple, kan damarlarının, kasların ve sinirlerin gerginleşmesinden dolayı ortaya çıkan ağrı ya da şiddetli spazm durumlarında belirgin bir düzelme ile beraber iyileşme elde etmek için tercih edilip kullanılabilir. Spazmı azaltıp en aza indirebilmek için bu yağı, etkilenen bölgeye masaj yaparak yedirilebilirsiniz. Bu durum, iltihaplanmaya karşı savaşmanın yanı sıra spazmı da baskılar. Bu göstermiş olduğu iki faydaya ek olarak, yağın sakinleştirici ve stres azaltıcı etkisi, sinirlerin ve kasların gevşemesine yardımcı olur. Bu şekilde spazmı ortadan kaldırır ve vücuda rahatlama sağlar.

  • Sandal Ağacı Yağı Virüs Ve Enfeksiyonlarla Mücadeleye Yardımcı Olur

Sandal ağacı yağı, antienflamatuar özelliklerle birleştiğinde virüs ve enfeksiyonların tedavisinde yararlı bir ajan olmasını sağlayan antimikrobiyal özelliklere sahip olur. Sandal ağacı yağı her gün düzenli olarak kullanıldığında, bağışıklık sistemini güçlendirir ve inatçı öksürükleri tedavi etmek için balgam söktürücü olarak hareket eder. Bu yağın antimikrobiyal özellikleri, herpes gibi bir takım tıbbi tedavilerin yetersiz olduğu enfeksiyonlarla mücadelede faydalı olmuştur.

  • Sandal Ağacı Yağı Uyku yapar mı?

Sandal ağacı yağı aynı zaman da gece uyumakta güçlük çeken insanlara da çok faydalı bir etken olabilmektedir. Bu yağın rahatlatıcı etkileri sayesinde vücuttaki sert halde bulunan kasları gevşetip rahatlamasını sağlar. Bu durum hem dinginleşmenize hem de sağlık bir gece uykusu çekmenize yardımcı olur. Bu yağın içerisinde ki bileşenler sayesinde doğasında bulunan sakinleştirici özellikleri, huzuru ve uyumu beraberinde getirir. Geceleri uyumaya izin vermeyen baş ağrıtıcı stresi azaltmaya etki ederek yardımcı olur. 

İyi bir gece uykusu almak için boyun arkasına birkaç damla sandal ağacı yağı damlatılabilir ya da bu yağı doğrudan soluyabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus sandal ağacı yağının doktor tarafından önerilen herhangi bir ilacın yerine kullanılmamasıdır. 

NOT: Yağı cilde uygulamak için, taşıyıcı olarak işlev gören başka bir yağ ile karıştırılması önerilir.

Sandal Ağacı Yağının Cilde Faydaları

Sandal ağacı yağı yalnızca sağlık açısından değil aynı zaman da cilt bakımı bakımından da harika özelliklere sahip bir yağdır. Bu yağ, siyah nokta ve sivilce tedavisinde de ciddi anlamda önemli sonuçlar elde ettiği görülmüştür. Sandal ağacı yağı, cilde çok çeşitli faydalar sağlamak için mikrobiyal, antiseptik ve antienflamatuar özelliklerini kullanır. 

Sandal ağacı yağı, fazla sebumu azaltır, yara izlerini, lekeleri ve bir diğer izleri de yok etmeye yardımcı olur. Bu yağ aynı zamanda ciddi sağlık problemleri olan egzama ve sedef hastalığı semptomlarının hafifletilmesine de yardımcı olur.

 Sandal ağacı yağının cilde olan faydaları ise;

  • Yaşlanma etkilerini geciktirir
  • Güneşin zararlı etkilerinden korur
  • Sivilce ve siyah noktaları yok eder
  • Cilde derinlemesine nemlendirir
  • Cildi besler ve yeni hücre oluşumunu destekler
  • Kurumuş, çatlamış ve yıpranmış cilde bakım yaparak onarır
  • Cildin ölü deriden arınmasını sağlar
  • Bakteri be mikroplara karşı etkilidir

Sandal Ağacı Yağı Cilde Nasıl Uygulanır

Kullanımı oldukça kolay ve basit olan sandal ağacı yağı cilde harici olarak masaj yoluyla tahriş yaratmayacak şekilde uygulanır. Çok sık sorulan sorulardan biride sandal ağacı yağı yüze sürülür mü sorusudur. Cilde iyi gelen bu yağı yüzünüze sürmenizde bir sakınca olmamasına karşın yine de göz altına, göz çevresine, dudak ve asla kulak içine sürülmemesi gereklidir.

Sandal Ağacı Yağının Saça Faydaları

Bu yağ, tüm bahsettiğimiz bu özelliklere ek olarak saç uzamasını ve saç kırıklıklarının onarılmasını da teşvik etmek ve kuru saçı beslemek için de kullanılabilir. Sandal ağacı yağı düzenli olarak kullanıldığında kuru saç derisinin nemlendirilmesinde ve kepeklerin giderilmesinde de oldukça etkili bir yağdır.

  • Saçın sağlıklı bir şekilde uzaması ve kırıklarından arınması için yaklaşık 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ile 4-5 damla sandal ağacı yağı karıştırılır.
  • Bu karışım doğrudan saç derisinin üzerine masaj yapılarak yedirilir. 

Sandal ağacı yağının saç üzerinde olan faydaları ise;

  • Saçları kökten uca besler
  • Saç tellerinin nem kazanmasını saçlar
  • Saçlara canlılık ve parlaklık verir
  • Saç dökülmesini önler

Sandal Ağacı Yağı Saça Nasıl Uygulanır

Sandal ağacı yağını aynı zaman da bir diğer yağlar ile karıştırıp saçlarınıza sürebileceğiniz gibi kullandığınız şampuanın içerisine de ekleyerek banyo sırasında kullanmanız mümkün.

Sandal Ağacı Yağı Kullananlar

Sandal ağacı yağı kullananlar yaptıkları yorumlarda saç üzerinde bıraktığı hoş kokusu ve bu yağın bilenen sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkisi olduğu söylenmiştir. Sandal ağacı yağı kullananlar yorumlarda özellikle hoş kokusundan dolayı tütsü olarak kullandıklarını da söyleyip dile getirdikleri görülmüştür. Sakinlik ve huzur veren sandal ağacı yağı aynı zaman da cilt sorunlarına iyi geldiği gibi cildi nemlendirici etkisi olduğu kullananlar tarafından söylenmiştir.

Sandal Ağacı Yağı Nerede Satılır

Sandal ağacı yağını pek çok kozmetik mağazalardan ya da tüm aktarlardan kolayca bulup satın alabileceğiniz gibi internet üzerinden güvenli şekilde bulmanız mümkündür.

Sandal Ağacı Yağı Fiyatı

Sandal ağacı yağı ne kadar sorusuna cevap vermek gerekirse fiyatı genellikle gramına ve markasına göre 15 ile 30 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Sandal Ağacı Yağının Zararları

Sandal ağacı yağının faydaları ve yararları olduğu gibi her besin ögesinde olduğu gibi bazı yan etkileri ve zararları da bulunmaktadır. Genelde uzun süre ve aşırı bilinçsiz kullanılması asla tavsiye edilmez. Bu gibi durumlarda olası yan etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. 

  • İlaç kullananların ve her hangi bir hastalığı bulunanların sandal ağacı yağı kullanmaları asla önerilmez.
  • Yine de kullanılması gerekiyorsa muhakkak bir doktora danışılması gerekir.
  • Aynı zaman da bu yağ solunum problemi, bronşit, astım ve karaciğer sorunları olan kişilerin kullanması için uygun değildir.
  • Cilde uygulandığında ise tahriş, kızarıklık ve yanmaya neden olmaktadır.
  • Hamilelilk ve Emzirme Dönemi

Bebek üzerinde ya da anne üzerinde olası bir yan etkiye rastlanmaması için hamilelerin ve emziren annelerin kullanımından uzak durması gerekmektedir. 

  • Sandal ağacı yağı içilir mi?

Çok sık sorulan sorulardan biride sandal ağacı yağı içilir mi sorusudur. Esansiyel yağlardan biri olan bu yağ asla ağız yoluyla yani oral yolla tüketimi önerilmez.

Sonuç

Sandal ağacı yağının faydaları ve zararları nelerdir yazımızın içeriğinde bulacağınız başlıklar şu şekil oluştu. Öncelikle sandal ağacı yağı nedir, sandal ağacı yağı nasıl kullanılır detaylı olarak inceledik. Sandal ağacı yağının cilde faydalarısandal ağacı yağı bebeklere verilir mi yazımız içerisinde yer almıştır.

[Toplam:2    Ortalama:5/5]

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.