Jojoba Yağının Faydaları

29.08.2019
68
A+
A-
Jojoba Yağının Faydaları

Jojoba yağı çok fazla duyulmamasına rağmen son derece sağlıklı ve faydalı bir yağ çeşididir. Bu sağlıklı yağ altın rengindedir ve jojoba bitkisinin tohumundan pek çok farklı aşamadan geçmesi sonucunda elde edilir. 

Jojoba bitkisi, Güney Amerika ve Meksika’ya özgü bir bitkidir ve bu bölgelerde çok sık tüketilen, hemen hemen her şekilde faydalanılan bir bitkidir. Jojoba yağı bir takım işlemlerden geçtikten sonra, görünüm olarak net ve şeffaf hale gelir. Jojoba yağı çok uzun süre saklanabilir çünkü oldukça uzun bir raf ömrüne sahiptir. Nispeten de olsa stabil bir sıvı olduğundan, bu yağı çok uzun bir süre dolabınızda saklayabilirsiniz. Kolayca okside olmaz. Aynı zaman da, trigliserit içermediğinden dolayı bir diğer yağlar gibi zamanla sertleşmez.

Jojoba Yağı Nedir

Jojoba yağı bilenen diğer pek çok bitkisel yağın aksine, vücutta bulunan cilt bezlerimiz tarafından üretilen mumlu bir madde olan sebum’a yakından benzemesi sebebiyle doğal ve etkili bir cilt bakım ürünü olarak tercih edilir. Cilt losyonları ve kremlerin üretiminde sıkça kullanılan ve pek etik olmayan hayvansal yağların yerini almıştır. Nitekim bu yağ, daha önce pek çok kozmetik preparatın kullanımında oldukça popülerlik kazanmıştır. 

Jojoba yağı fiziksel olarak incelendiğinde rahatsız edici bir kokusu olmayan ve ham formda, berrak altın rengine sahip bir yağ olduğunu görürüz. Aynı zamanda, birkaç uçucu yağ için de oldukça iyi bir taşıyıcı yağ olarak da anılır. Jojoba yağı, diğer yağlara göre çok düşük bir erime noktasına sahip olduğundan, pratik olarak sürekli sıvı halde kalır ve seyreltilmeden de doğrudan kullanılabilir.

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

Jojoba yağı içerisinde ki bileşenler sayesinde saç ve cilt için pek çok fayda sağlar. 

Jojoba yağının tüm bu özelliklerine ve sunduğu faydalarına gelin hep beraber yakından bakalım;

  • Jojoba Yağı Mükemmel Bir Doğal Nemlendiricidir

Günlük hayatımızda sık sık kullandığımız sabunlar ve diğer pek çok cilt temizleme maddesi, cilt bezlerinde cildin yağlanması ve kurumasını önlemek için vücudun oluşturduğu oldukça önemli bir bileşen olan sebumu sıyırır. Yüzümüzü ve ellerimizi yalnızca sade su ile bile yıkayıp temizlersek, toz ve kirin yanı sıra önemli bileşik olan ve koruyucu madde görevi gören sebum tabakasını da uzaklaştırmış oluruz. 

Soğuk ve kuru hava ya da klimalı ortamlar, cildinizin durumuna göre genellikle çok daha hızlı bir şekilde cildinizi kurutur. (yağlı ciltler, kuru ciltlere göre daha geç kurur) Kuruyan cilt, dermatite ve sürekli olarak cilde giriş noktaları arayan mikroplara neden olan tahriş edici maddelere karşı çok daha fazla hassas bir konuma gelir.  

Jojoba yağını düzenli olarak kullandığınız zaman cildi doğal bir şekilde nemlendirir ve dış etkenlere karşı cilt üzerinde etkili bir bariyer oluşturur. Her gün avuç içinize birkaç damla jojoba yağı damlatarak yüzünüze ve cildinize sürün ve her dışarı çıktıktan sonra ya da yüzünüzü her yıkamadan sonra yüzünüze ve diğer suya maruz kalan kısımlara uygulayın. Daha derin ve etkili bir nemlendirme işlemi için, bir kaşık jojoba yağını bir miktar ısıtın ve yüzünüze uygulayarak uyuyun ve bu şekilde yüzünüzde bir gece bekletin. Jojoba yağı cilt üzerinde tamamen emilerek yumuşak ve pürüzsüz bir his bırakır. Cildinizi daha canlı hissetmenize yardımcı olur.

  • Jojoba Yağı Ciltteki Aşırı Yağı Kontrol Altına Alır

Yağlı cilt sorunu, günümüzde pek çok kişinin şikâyetçi olduğu bir sorundur. Bu sorunun sebebi aşırı aktif olarak çalışan yağ bezlerinin bir sonucudur. Yağlı ciltlerin olumsuz özelliklerinden bir tanesi, ortamdaki tozu hızlı bir şekilde kendine çeker ve sık sık yıkanmaya ihtiyaç duyar. Aynı  zaman da sadece kirli ve çirkin görünmekle kalmaz, seboreik dermatit, akne ve kepek gibi pek çok cilt probleminin de başlangıç noktası olabilir. 

Eğer siz de yağlı bir cilde sahipseniz, etkilenen kısımlara jojoba yağı sürmenizi öneririz. Çoğu kişi yağlı cilde tekrar yağ sürmeyi gereksiz ve korkutucu bulsa da bu yağ diğer yağlardan daha farklıdır. Yağlı cildiniz için kullandığınız zaman etkili ve harika sonuçlar verecektir.  Jojoba yağı zamanla sebum üretimini modüle edecektir. Jojoba yağı aynı zaman da, seboreik dermatit ile baş edebilen bir antienflamatuar etkiye sahip olan etkili bir yağdır.

  • Jojoba Yağı Sivilceye İyi Gelir Mi?

Jojoba yağı sivilce; sivilce problemi daha çok ergenlik dönemiyle yakından ilişkili hormonal değişiklikler nedeniyle, artan yağ bezi aktivitesinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Ancak sadece ergenlik döneminde değil bu sorun pek çok yetişkinde de devam edebilen bir problemdir.

Vücutta aşırı sebum üretimi, sivilce sorununun sadece bir başlangıç noktasıdır. Jojoba yağı düzenli olarak gerekli dozajlarda kullanıldığı zaman sivilce oluşumunu engellemek için vücutta çeşitli şekillerde çalışır. İlk olarak, derin bir temizleyici gibi davranır. Bir sıvı olarak saç köklerine etki ederek derinlemesine nüfuz edebilir, sebum birikintilerini çözebilir ve komedonun yerinden çıkmasına da etki eder. Bu durum cilt üzerinde ki tıkanmaları temizler ve sivilce ile akne gibi sinir bozucu cilt problemlerini kolay bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olur. 

İkincisi, jojoba yağı, saç folikülünde ki bakteriyel büyümeyi kontrol etmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere de sahip bir yağdır. Tahriş olmuş ve zedelenmiş cildi rahatlatan, iltihap önleyici bir madde olarak işlev görür. Jojoba yağının belli aralıklara düzenli olarak kullanılması oluşan sivilcenin rahatlıkla kontrol edilmesini sağlar.  Bu yağ içerisinde ki A vitamini ve E Vitaminleri de bu sorunların tedavisinde büyük bir rol oynar.

  • Jojoba Yağı Dudak Çatlamasını Tedavi Eder

Jojoba yağı, vücutta ki nemi, etkili bir şekilde ciltte tutar, dudakların kış aylarında çatlamasını ve kurumasını engelleyerek yumuşak ve esnek tutan bir bariyer oluşturur. Dudaklarınız sürekli kuruyorsa ve çatlıyorsa 2 damla jojoba yağını doğrudan dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

  • Jojoba Yağı Tırnak Etlerine İyi Gelir

Tırnak etleri de tıpkı dudaklar gibi oldukça hassas ve kurumaya meyilli bölgelerdir. Özellikle de sürekli oje ve aseton gibi oje çıkarıcı maddeleri çok sık kullanıyorsanız tırnak etlerinizde sorun olmaması neredeyse imkânsız bir durumdur. Tırnak etleri, altındaki tırnak yataklarını, oluşan enfeksiyonlardan korumak için etkili ve önemli bir rol oynar. Tırnak etleriniz şayet kuru ve sorunluysa jojoba yağı kullanmanız bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Jojoba yağı içerisinde yoğun bir şekilde A vitamini ve E vitamini içerir aynı zaman da antienflamatuar ile antibakteriyel özelliklere sahip bir yağdır. Günlük düzenli olarak bir iki damla jojoba yağını tırnak etlerinize doğrudan uygulamanız. Olası bir tırnak prooblemi ve tırnak eti sorunun önüne geçecek, tırnaklarını besleyerek daha sağlıklı uzamasını sağlayacaktır. 

  • Jojoba Yağı El Ve Ayak Çatlamalarına Çok İyi Gelir

Ellerimiz ve ayaklarımız, günlük hayatta neredeyse en çok çalışan organlarımız arasında yer alır.  El ve ayak tabanları, cildi yumuşak ve esnek tutmaya yarayan bir takım yağ bezlerine sahip değildir. Bu nedenle dışarıda maruz kaldığımız kuru hava bu uç noktalara kolay bir şekilde zarar verebilir ve çatlaklıklar oluşmasına sebep olabilir. Çatlamış ayak topukları ve eller, kışın ve sıcak yaz aylarında da oldukça yaygındır. Aynı zaman da zamanın hızla ilerlemesiyle beraber yaşlanma, diyabet ve tiroid bozuklukları da bu soruna davetiye çıkarabilir. Jojoba yağının düzenli olarak ellere ve ayaklara uygulanması, cildi yumuşak ve pürüzsüz hale getirip çatlama sorununu da kökten çözecektir. Maksimum bir şekilde nemlendirme elde etmek için ellerinizi ve ayaklarınızı yaklaşık 5 ile 10 dakika gibi bir süre boyunca ılık su içerisinde bekletin, kurulayın ve ardından bu yağı masaj şeklinde hemen hemen her bölgeye uygulayın.

  • Jojoba Yağı Egzama Ve Sedef Hastalığına İyi Gelir

Egzama çağımızda oldukça yaygın olan bir hastalık halini almaya başladı. Bu sağlık problemi, sürekli olarak kullanılan saç boyaları ve sabunlarda bulunan kimyasallar dâhil olmak üzere cildin pek çok tahriş edici maddelere karşı göstermiş olduğu alerjik bir reaksiyonudur. Sedef hastalığı ise yine bir cilt hastalığıdır ve ciltte ölü hücrelerin birikmesine sebebiyet vererek ölçeklendirme ve iltihaplanmalara neden olan otoimmün bir durum olarak bilinir. Her iki durum da ciddi cilt hastalıkları olarak değerlendirilebilir aynı zamanda sekonder bakteri ve mantar enfeksiyonlarına yatkın olan kuru, kaşıntılı ciltle karakterize edilir. 

Jojoba yağının, bu kötü koşullara sahip kişilere hatırı sayılır denecek şekilde bir rahatlama sağlamada etkili olduğu tespit edilmiştir. Jojoba yağı, cilt üzerinde etkili bir şekilde nemlendirici görevi görür, kaşıntı ve kuruluğu giderir. Aynı zamanda cilt üzerinde koruyucu bir tabaka ve cildi dışardan tahriş edicilere karşı da etkili bir bariyer oluşturur. Bu da egzama ve sedef hastalığı durumlarına karşı mükemmel bir avantaj sağladığı anlamına gelir. Deri iltihabı, yağın antienflamatuar özelliğiyle beraber kısa sürede azalır.

Bu etkili yağ, antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle cilt üzerinde yüksek bir şekilde koruma sağlamasının yanında, iltihaplanmış ve çatlayarak etkisiz hale gelmiş deriden de mikropların uzaklaşmasını sağlar ve girmesini önleyerek ikincil enfeksiyon riskini de azaltır. Bu etkili yağ aynı zaman da bağışıklık sistemini değiştirmeye yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından da oldukça zengin bir yağ olarak bilinir.

  • Jojoba Yağı Güneş Yanığı Etkilerini Azaltır

Herhangi bir sebepten dolayı oluşabilecek olan güneş yanıkları, cilt üzerinde ciddi sorunların oluşmasına yol açabilir. Oluşan bu yanıklar zamanla iltihap kapabilir ve cilt üzerinde dağılarak farklı bölgeleri de olumsuz yönde etkileyebilir. Güneş yanığından etkilenen bu bölgelere masaj şeklinde ve etrafa yaymamaya dikkat ederek jojoba yağı uygulamanız oluşan sorunu hafifletilebilmenize yardımcı olur. Jojoba yağının içerisinde ki E vitamini ve B vitamini bir takım kompleksleri ,hasar kontrolü yapmakta ve cilt onarımına katkı sağlamakta büyük oranda yardımcı olur.

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Jojoba yağının cilt üzerindeki faydaları nelerdir, jojoba yağı neye yarar hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

 İşte jojoba yağının cilde faydaları;

  • Cildi nemlendirir
  • Cilde esneklik kazandırır
  • Cildi derinlemesine besler
  • Yaşlanma etkilerini geciktirir, kırışıklıkları önler
  • Sivilce ve iltihaplı sivilceye karşı etkilidir
  • Yeni hücre oluşumunu destekler
  • Çatlak ve selülite karşı etkilidir
  • Gözenekleri açar

Jojoba yağı hakkında sorulan pek çok soru vardır. Bu yağ yüze sürülür mü sorusu da bu soruların başında gelmektedir. Yukarıda da fazlasıyla bahsettiğimiz gibi bu soruya cevap vermek gerekirse evet sürülür,  nemlendirici görevi olarak dilerseniz avucunuza bir kaç damla damlatıp yüzünüze tıpkı bir krem gibi sürebilirsiniz. Yüze jojoba yağı sürebileceğiniz gibi kullandığınız kreme ekleyerek bu yağı kullanmanız mümkün. Avuç içine jojoba yağı döktükten sonra avuçlarınız bir birine sürtülerek ısıtılarak yüze uygulanması gereklidir.

Jojoba Yağının Saça Faydaları

Jojoba yağının cilde olan faydalarını hep beraber gördük ve inceledik. Bu yağın cilde olan faydaları olduğu gibi saça faydaları da oldukça fazladır. Saçlara gerekli miktarda jojoba yağı sürmek saç dökülmesini önlediği gibi saçların kökten uca beslenmesini sağlar.

Şimdi hep beraber bu yağın saç üzerinde ki etkilerini inceleyelim: 

  • Jojoba Yağı Saç Dökülmelerine İyi Gelir

Gün içerisinde 50 ile 100 tel saç arasındaki saç kayıpları normal olarak kabul edilir, ancak bu sayıdan daha çok dökülen ve kayıp yaşanan saç teli varsa bu durumda normalden daha fazla saç kaybetmiş olursunuz ya da her gün kaybettiğiniz saç dökülmesiyle aynı oranda yeni saç üretemezsek, saçlarınızda ciddi oranda gözle görülür bir incelme meydana gelir. Beslenme ve vitamin eksikliği, çeşitli anormal cilt koşulları ve yaşlanma, saç dökülmesi problemine sebep olabilir. Kıl foliküllerine ve bunların içerisinde oluşan tıkanmalara zarar gelmesi ise yeni kıl oluşumunu engelleyebilir ya da geciktirebilir.

Jojoba yağı, saç foliküllerinin yeni saç çıkarmasına olumlu yönde katkı sağlar. Her saç folikülünün içerisinde yağ bezleri vardır. Saç derisinde bulunan bazı maddeler folikülün dışına doğru çıktıkça saçlarda bir bariyer görevi gören ve koruyan bir sebum kaplaması taşır. Sebum ve diğer bir döküntüler zaman zaman saç foliküllerinin tıkanmasına sebep olarak saçın düzgün bir şekilde uzamasını da önleyebilir. Jojoba yağı kolay bir şekilde foliküllere sızar ve sebum birikimini kolayca çözer. Aynı zaman da, tıkanmayı temizler ve yeni saçların uzamasını da kolaylaştırır. Yağ içerisinde ki vitaminler ve mineraller cildi besler ve saç derisinin genel sağlığını etkileyerek iyileştirir.

Jojoba yağı saça nasıl sürülür sorusu sık sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Bu soruya cevap vermek gerekirse evet sürülür. Bu yağı bir miktar avuç içinize alarak kuru saçlarınıza dökün ve parmaklarınızla yavaşça masaj yaparak saç diplerine iyice yediriniz. Saçlarınıza masaj şeklinde uygulama yaptıktan sonra yaklaşık yarım saat bekleyin ve ardından ılık su ile iyice durulayın. Aynı zaman da kullandığınız şampuanın içerisine de ekleyerek bu yağın etkilerinden daha fazla yararlanmanız mümkündür.

Jojoba Yağı Tüy Döker Mi?

Tüy dökücü ürünlerin içerisinde sık sık kullanılan etken maddelerden bir tanesi de jojoba yağıdır. Genellikle bu yağı kullanmak isteyen kişiler jojoba yağı tüy döker mi sorusunu çok sık sormaktadırlar. Jojoba yağı tek başına kullanıldığında tüy dökme etkisi maalesef çok fazla yoktur. Yani bu doğal yağı sade bir şekilde tüy dökmek için kullanmayı düşünüyorsanız etki göstermeyebilir.

Jojoba Yağı Sakal Çıkarır Mı?

Jojoba yağı sakla sürülür mü ve jojoba yağı sakal çıkarır mı sorusu da sorulan diğer sorulandandır. Bu soruya cevap vermek gerekirse evet sakal üzerine sürülür, jojoba yağını sakal bakımında sık sık kullanabileceğiz için jojoba yağı ile sakal gibi bıyık bölgenizde sürebilirsiniz. Ancak jojoba yağı kesinlikle sakal çıkarmak için etkili bir yöntem değildir.

Jojoba Yağı Zararları

Jojoba yağının cilt üzerinde ki etkileri ve saça faydaları olduğu gibi bir takım zararları ve bazı yan etkileri bulunmaktadır. Hassas ve alerji kapmaya yatkın olan cilt tiplerinde şiddetli yanma, tahriş, kabartı şeklinde kızarıklık ve kaşıntı gibi bir takım problemlere neden olabilir. Mümkün oldukça gerçek ve saf jojoba yağını tek başına kullanmaya özen gösterin. Diğer bir yağlarla beraber kullanılması yan etkilerin daha sık görülmesine neden olabilir. Bahsettiğimiz yan etkilerden herhangi biriyle karşı karşıya kaldığınızda bu yağı kullanmayı bırakmalısınız. 

Jojoba yağını alırken bu yağın gerçek yağ olmasına dikkat etmelisiniz bir takım sahte yağları jojoba yağı diye satan pek çok şirket ve yer bulunmaktadır. Bu nedenle satın almadan önce hem sağlığınız hem de bütçeniz için iyice araştırmalısınız. 

Jojoba Yağı Kullananlar

Jojoba yağı kullanan kişilerin yaptıkları yorumlarda en iyi nemlendirici kremlerden bile daha iyi olduğunu ve cildi besleyip nemlendirmesi açısından çok iyi geldiğini söylemişlerdir. Jojoba yağı kullananlar aynı zaman da bu yağın saça sürüldüğünde saçın yumuşak ve daha canlı göründüğünü de söylemişlerdir. Sizler de bu yağı gönül rahatlığıyla kullanıp yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. 

  • Jojoba yağı nerede satılır?

Jojoba yağını hemen hemen tüm aktar, kozmetik mağazalarda ve güvenilir internet sitelerinden kolayca satın alabilirsiniz.

  • Jojoba yağı bebeklerde kullanılır mı?

Etkili doğal yağlardan bir tanesi olan jojoba yağını bebeklerde ve çocuklarda asla kullanmamalısınız. Hassas cilt tipine sahip oldukları için bebeklerde kullanılması sakıncalı olan bu yağ çocuklarda ise bazı durumlarda kullanılabilmektedir ancak bir doktora danışılmadan asla kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

  • Jojoba yağı bronzlaştırır mı?

Harika bir nemlendirici görevi gören bir yağ olan jojoba aynı zamanda cildin dış etkenlerden korunmasını ve tahriş olmasını önler ve cildi besler. Yazın cildinize bronzlaşmak ve güneşin zararları Uv ışınlarından ve yan etkilerinden korunmak için kullanmayı düşünüyorsanız bu yağ kesinlikle bronzlaştırıcı yağlardan biri değildir. Aynı zaman da cilde sürüldükten hemen sonra asla güneşe çıkmamanız gerekir.

  • Jojoba yağı cilt lekelerine iyi gelir mi?

Jojoba yağı cilt üzerinde oluşan cilt lekeleri ve cilt renk tonu farklılıklarını giderebilmek için etkili bir yağdır. Güneşin zararlı etkilerinden cildi korumak ve cilt lekelerini yok etmek için jojoba yağını güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce sürmeli ve emilmesi için iyice masaj yapılarak cilde yedirilmesi gerekmektedir.

  • Jojoba yağı dudağa sürülür mü?

Genellikle kış aylarında havaların soğumasıyla beraber çatlamış ve kuruyan dudaklar için kullanılan iyi nemlendirici etkisi olan yağlardan biridir. Jojoba yağı dudakların ve cildin çok kısa bir sürede nemlenmesini sağlayacaktır.

  • Jojoba yağı egzamaya iyi gelir mi?

Egzama ve kaşıntı egzama gibi ciddi sağlık sorunlarına iyi gelen bu yağ aynı zaman da saçlı kafa derisinde görülen kaşıntılı egzama problemi içinde çok etkili bir yöntemdir. Egzama problemi olan bölgeye bir miktar dökülüp güzel bir şekilde ovalanması yeterlidir. Egzamanın neden olduğu kaşıntı ve cilt kuruluğuna da etki ederek iyi gelecektir.

  • Jojoba yağı göz altına sürülür mü?

Jojoba yağı göz altına ve göz çevresine sürülür mü sorusu da sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu soruya cevap vermek gerekirse evet sürülür. Bu yağı ince ve hassas yapıda olan göz altına 1 ya da 2 damla kadar sürüp parmak uçlarınız ile yedirmeniz yeterli olacaktır. 

  • Jojoba yağı hamilelikte kullanımı?

Hamilelerin ve hamilelik şüphesi olanların ilk 3 ayından sonra kesinlikle kullanmaları önerilmez. Kullanmaları gereken bir durum varsa muhakkak doktor kontrolünde olmalıdır.

  • Jojoba yağı içilir mi?

Bu yağ cilt bakımında ve saç bakımında sık sık kullanılan bir yağdır ve kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemelidir.

  • Jojoba yağı kaşa sürülür mü?

Kaş bakımı ve kirpik bakımı için ve kaşların daha canlı ve parlak görünmesi için bu yağı belli aralıklarla kaşlarınıza sürebilirsiniz.

  • Jojoba yağı şampuana katılır mı?

Saç bakımında ya da olası bir saç sorunlarında jojoba yağını kullanmak için günlük hayatta kullandığınız şampuanın içerisine bir miktar jojoba yağı ekleyebilirsiniz. Kullandığınız şampuana ortalama 2 yemek kaşığı kadar yağ ekleyerek düzenli olarak bu şampuanı kullanabilirsiniz.

  • Jojoba yağı tüylenme yapar mı?

jojoba yağını yüze herhangi bir sebepten dolayı sürmek cilt üzerinde asla tüylenmeye neden olmaz. Düzenli olarak yüze jojoba yağı sürmek tüylerde ya da kıllar da herhangi bir artışa neden olmadığı için gönü rahatlığıyla kullanılabilir.

  • Jojoba yağı vücuda sürülür mü?

Jojoba yağını yüzünüze ve cildinize sürebileceğiniz gibi direk bütün vücudunuza da sürerek kullanabilirsiniz. Jojoba yağı vücudu nemlendirmek için oldukça etkili bir yöntemdir.

Jojoba Yağı Fiyatı

jojoba yağı fiyatı gramajına ve markasına göre 30 ile 40 tl arasında bir fiyatta satılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu yağın pek çok sahte üretimi mevcuttur. Satın aldığınız yerin güvenli olduğuna ve aldığınız ürünün gerçek jojoba yağı olduğuna emin olmalısınız.

[Toplam:5    Ortalama:5/5]

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ayla dedi ki:

    Uzun zamandır kullandığım etkili yağlardan biridir.