Fesleğen Yağının Faydaları ve Zararları

02.06.2020
161
Fesleğen Yağının Faydaları ve Zararları

Fesleğen yağının faydaları ve zararları. Günümüzde küçük saksılarda bahçemizde bulunan ya da yemeklerde baharat olarak yoğun bir şekilde kullanımı tercih edilen fesleğen yağının faydaları 16. Yüzyıldan bu yana farklı toplumlardan tarafından bilinmektedir. Özellikle Asya toplumlarında ortaya çıkan fesleğen yağı kullanımı dünyanın her yerinde şifa olarak da kullanılmaktadır. Vücutta farklı noktalarda kullanılan hem iyileştirici hem de rahatlatıcı özelliği bulunan fesleğen yağının insan vücudu için sayısız faydasını yazımızda sizlerle paylaşacağız. 

Fesleğen yağı yaranın iyileştirilmesi, enfeksiyon tedavisi için kullanılırken doğal bir antibiyotik olarak da kabul edilmektedir. Kas ağrılarına da iyi geldiği bilinen fesleğen yağının göğüs enfeksiyonlarında ve çekilmez baş ağrılarına neden olan migren tedavisinde de tercih edildiği, yağı su ile karıştırılması ile içecek olarak tüketilmesi kabul görür. Ancak fesleğen yağının faydalı yanlarının yanı sıra alerjik fonksiyonların gözükmesine neden olan zararlı yanlarının da olduğu konusunda uyarılar yapılmaktadır.

Fesleğen Yağı Nedir?

Fesleğen yağı nedir? 16. yüzyılda Asya topraklarında ortaya çıkan fesleğen yıllar içerisinde farklı kullanım alanları kazanmıştır. Fesleğen yağı da ocimumbasilicum isimli bitkiden elde edilmiştir. Fesleğen bitki olarak antimikrobiyal, antiviral ve doğal antibiyotik konusunda yüksek bileşenlere sahiptir. Bu yüzden fesleğen yağında da iyileştirici özellikler bulunur. Çoğu toplumlarda sadece süs bitkisi ya da yemeklere lezzet katmak için kullanılan fesleğen, bazı toplumlarda ise hastalıklarda alternatif tıp için en önemli parçalardandır. Fesleğen yapı aynı zamanda aroma terapi masajlarında da rahatlatıcı özelliği ile kullanılır. 

Fesleğen yağının bileşenlerinde pek çok madde bulunmaktadır. Fesleğen yağının içinde bulunan bileşenler şunlardır: Niasin, Riboflavin, Folat, Pantotenik asit, C vitamini, K vitamini, Tiamin, E vitamini, Kalsiyum, Potasyum, Bakır, Manganez, Çinko, Demir, Bakır, Magnezyum, Karoten, Çinko, Lutein, Ksantin, Kripto. 

Fesleğen Yağı Ne İşe Yarar?

Fesleğen yağı ne işe yarar? İnsan vücudunda hastalıklara neden olan bakteri ve mikroplar bulunur. Kimi toplumlar bu hastalıklara karşı bitkileri kullanır. Bunlardan biri olan fesleğen yağı vücutta bulunan bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Fesleğen yağında bulunan antimikrobiyal ve antiviral özellikler hem bakterilerhem mantarlar hem de virüsler üzerinde etkili olmaktadır. Fesleğen yağının iyileştirici özelliği bulunan alanlardan biri tansiyondur. İnsan vücudunda bulunan glukodiaz ve amilaz enzimleri hızlı artınca fesleğen yağı bunu yavaşlatır ve kontrol altına alır. 

  • Kas ağrılarına iyi gelir. 

Fesleğen yağının kullanıldığı alanlardan biri de kas ve kramp ağrılarıdır. Uzun süren sporlar, kas ve kramp ağrılarına neden olabilir. Fesleğen yağı da ciltte emilme özelliği ile ağrılı bölgenin üzerine sürülerek tedavi için kullanılır. Fesleğen yağının kas ve kramp ağrılarına iyi gelmesi için uyumadan önce bölgeye sürülmesi ve masaj yapılması önerilmektedir. 

  • İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

İdrar yolunda bulunan hastalıkların tedavisinde de kullanılan fesleğen yapının idrar sökücü özelliği vardır. Bunun yanı sıra vücutta biriken aşırı tuzu da atmaya yardımcı olur ve ödemi kaldırır. Sindirimi de destekleyen fesleğen yağı su içinde karıştırılarak kullanıldığında vücudun dengesini yeniden düzeltir. Bu şekildeki kullanımla kabızlık, hazımsızlık ve şişkinliğin de ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Fesleğen yağının kullanıldığı bir diğer alan ise alerji ve iltihaplardır. Aynı zamanda solunum yollarının da tedavisinde kullanılır. 

Fesleğen Yağı Nasıl Kullanılır?

Fesleğen yağı nasıl kullanılır? Fesleğen yağının farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Fesleğen yağı hem içecek olarak hem de cildinize masaj yapma yöntemi ile kullanımı tercih edilebilir. İçecek olarak kullanımında 1-2 damla fesleğen yağını 1 bardak su içine koyarak içebilirsiniz. Eğer yüzünüze kullanmayı tercih edecekseniz fesleğen yağını takviye yağlarla destekleyebilirsiniz. Cilt için susam yağı, avakado yağı ve jojoba yağı ile kullanabilirsiniz. 

Fesleğen Yağının Faydaları Nelerdir?

Fesleğen yağının faydaları nelerdir? Fesleğen yağı insan vücudunun her noktasında kullanılabilen bitkisel yağlardan biridir. Antiviralve anti özelliği olan fesleğen yağı sindirim sisteminin düzeltilmesi, kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunların yanı sıra saç ve cilt sorunlarına da iyi gelir. Gribal enfeksiyon dönemlerinde ve nezlede de fesleğen yağının kullanımı ile hava kanallarının açılması sağlanır. Ancak burada fesleğen yağının direkt olarak buruna sürülmesi tavsiye edilmez. Bu kullanım burunda tahrişe yol açabilir. Önerilen kullanım su ile seyrekleştirilmesi ya da buhar tedavisinde ek takviye olarak kullanılmasıdır. 

Fesleğen yağı strese bağlı ya da ağır sporlar sonrası oluşan kas ve eklem ağrılarına da yardımcı olur. Yatmadan önce ya da ağrının hissedilmesinin ardından masaj yapılarak deriye yedirilen fesleğen yapı kısa süre içerisinde ağrının hafiflemesine neden olur. Baş ağrısı, kulak ağrısı ve migren tedavisinde de fesleğen yağı tercih edilir. Kokusunun ferahlatıcı özelliği vardır. Eğer bileklere birer damla sıkılıp sürülmesi halinde bu koku rahatlatıcı etki sağlayacaktır. Fesleğen yağının en çok kullanıldığı alanlardan biri de aroma masaj terapi uygulamalarıdır. Genel olarak Asya masajlarında kullanılan fesleğen yağı doğru masaj noktaları ile büyük oramda iyileştirici bir tedavi uygulamaktadır. 

Fesleğen Yağının Cilde Faydaları

Fesleğen yağının kullanım alanlarından biri de cilt bakımıdır. Pek çok kişinin akne, sivilce ve eskiden süregelen cilt problemleri bulunabilir. Fesleğen yapı ise kullanımıyla bu konuda etkili sonuç vermektedir. Fesleğen yağı günlük ve düzenli olarak kullanıldığında cilt derisinde toplanan bakteri ve kir birikimini engeller. Aynı zamanda iltihabı da önleyerek yüzde sivilce ve akne oluşumlarının önüne geçer. Fesleğen yağının daha etkili sonuçlar vermesi için kullanım önerisi ise kuşburnu yağı ya da limon suyudur. 

Fesleğen yağının siyah noktaları ve cilt üzerinde oluşan lekelerin giderilmesinde de kullanımları vardır. Aynı zamanda saçkıran tedavisinde de kullanılabilir. Fesleğen yağının cilt üzerindeki olumlu etkilerini genel olarak ele alırsak; cilt üzerindeki lekeleri yok ettiği, sivilce ve akneye karşı kullanıldığı, kuru ciltlerde nemlendirmeye yardımcı olduğu ve selülit tedavisinde de sıkça kullanıldığı görülmektedir. 

Fesleğen Yağının Saça Faydaları

Antiviral ve antimikrobiyal özellikleri ile sindirim sistemi, bağışıklık, migren ve kas gevşemesi gibi sorunlarda kullanılan fesleğen yapının bir diğer uygulama alanı ise saç bakımıdır. Fesleğen yağının masaj yolu ile aç derisine uygulanması ile saçın daha hızlı uzamasını sağladığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra kafa derisi yağlı olan kişilerde bu yağın azalması için fesleğen yağını kullanabilir. Yağlı bir kafa derisi saçta kepek oluşumuna neden olur. Fesleğen yağı kullanımı bu kepek kullanımın önüne geçerken aynı zamanda kafada bulunan mantar oluşumunu da önleyecektir. Fesleğen yağının saç bakımında kullanılması aynı zamanda saça parlak ve şık bir görünüm de katar. Saçı yıkamadan önce fesleğen yağını saç diplerine sürüp bekleterek istenen sonuca ulaşabilirsiniz. 

Fesleğen Yağının Zararları Nelerdir?

Fesleğen yağı doğal iyileştirici özelliği olan yağlar arasında ilk sırada yer alsa da bazı kişiler de kullanımı faydadan ziyade zarara yol açar. Fesleğen yağının bilinen zararlı bir etkisi yoktur. Ancak fesleğen yağının kullanımına alerjik reaksiyon gösteren kişiler olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar kaşınma, çilt üzerinde tahriş, kızarıklık ve ciltte dökünme olarak karşımıza çıkabilir. Eğer günlük hayatta düzenli ilaç kullananlar fesleğen yağını kullanmak isterse ilk aşamada doktorlarına başvurmalıdır. Eğer doktor kullanım için onay vermez ise kullanımdan uzak durulmalıdır. Çünkü kullanılan ilaçlar ile reaksiyona geçildiğinde vücutta farklı tepkimeler oluşabilir. Fesleğen yağının kullanımı önerilmeyen kişiler arasında emziren anneler, hamileler ve çocuklardır. Aynı zamanda göz ve dudak bölgesine de sürülmesi önerilmez. Dudak bölgesinde tahriş oluşumuna neden olabilir. 

Fesleğen Yağı Nerelerde Kullanılır?

Fesleğen yağının yaygın olarak kullanıldığı belli başlı alanlar vardır. Kullanım alanlarını başlıklar kapsamında ele alırsak; Mantar ve bakteri oluşumunun engellenmesi, saç bakımı, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanımı, hava temizleyicisi, aroma arttırıcı, kas ve eklem ağrılarının gevşetilmesi, kulak enfeksiyonu ve migren tedavisi, gargara ve diş macunu yapımı, enerji verici, ödem arttırıcı, stres tedavisi, böcek kovucu, akne tedavisi, sindirim destekleyici özellikleri vardır. Bunun yanı sıra Fesleğen yağının saç bakımı kullanımında aynı zamanda şampuanınızın içerisine 1 ya da 2 damla koyarak normal yıkama sürecinde de kullanabilirsiniz. 

Fesleğen Yağının Fiyatı?

Fesleğen yağı her açıdan güvenilir ve faydalı bir bitkisel yağ olarak karşımıza çıkar. Fesleğen yağının temini ise kolaydır. Eczaneler, bitkisel ürün satan mağazalar, kozmetik mağazaları ve aktarlarda fesleğen yağı kolaylıkla bulunabilir. Hem ciltte, hem saçta hem de ev bakımı gibi farklı kullanım alanları ile sıklıkla kullanılan fesleğen yapı aynı zamanda evde de yapılabilir. Fesleğen ürün olarak pahalı bir alan olmadığı için fesleğen yağı da uygun fiyatlar ile satılmaktadır. Ancak fesleğen yağı alırken önceliğinizin her zaman kaliteli ve güvenilir marka olmasına özen göstermek olduğunu unutmamalısınız. 

Yazımıza Puan Vermeyi Unutmayın!
[Total: 1 Average: 5]
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.