Deve Dikeni Tohumu Yağının Faydaları ve Zararları

03.06.2020
612
Deve Dikeni Tohumu Yağının Faydaları ve Zararları

Deve dikeni tohumu yağının faydaları ve zararları. Doğanın insan vücuduna sağlık kazandırdığı bitkilerden biri olan deve dikeni karaciğeri korumak için en çok tercih edilen bitkilerdendir. Deve dikeninde yüksek oranda bulunan antieflamatuar ve antioksidan özellikleri karaciğeri temizlemeye yardımcı olur. Deve dikeninin ana vatanı Akdeniz bölgesidir. Deve dikeninin sağlığa bir diğer etkisi de diyabet hastaları üzerinde görülür. Diyabet oranının dengelenmesini sağlayan deve dikeni aynı zamanda kemiklerin daha sağlıklı ve güçlü olmasına da yardımcı olur. Deve dikeninin farklı kullanım alanları bulunur. 

Bitkinin çay olarak kullanılmasını yanı sıra tohumlarını kullanımı da mevcuttur. En bilinen yaygın kullanımı ise deve dikeni tohumu yağıdır. Vücutta bulunan toksin oranlarını azaltan deve dikeni tohumu yağı ile böbrek taşı, siroz ya da diyabet gibi sorunların etkisi azaltılabilir. İçerisinde bulunan başta E vitamini olmak üzere diğer bileşenler ise aynı zamanda ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan yaşlanma problemleri ile de savaşarak yaşlanmayı geciktirir. Deve dikeni tohumu yağının faydaları ve zararları hakkında yazımızdan bilgi alabilirsiniz. 

Deve Dikeni Tohumu Yağı Nedir?

Deve dikeni tohumu yağı alternatif tıp dünyasında, içerdiği güçlü bileşenler ile birlikte karaciğer dostu bir bitki yağı olarak bilinir. Deve dikeni tohumundan elde edilen bu yağ ile pek çok tedavide tercih edilebilir. Kurak ve taşlık bölgelerde yetişen deve dikeni bitkisi zengin maddeleri ile karaciğerden, saça, cilt sağlığına kadar pek çok alanda kullanılabilir. Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde sıkça kullanılan bu bitkinin bir diğer adı da mübarek bitkidir. Bunun nedeni kullanıldığı zaman olumlu sonuçlar vermesi ve devam özelliği bulunmasıdır. Deve dikeni tohumu yapının karaciğeri temizlemesinin aynı sıra cilt hücrelerini yenileme özelliği de vardır. Bunun sebebi ise içeriğinde bulunan süttür. 

Deve dikeni tohumunun ait olduğu bitki ailesi papatyadır. Açtığı dönemler Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu bitkinin aynı zamanda güzel bir kokusu da vardır. Pek çok oda spreyinde de güzel koku vermesi için kullanılır. 

Deve Dikeni Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?

Ana maddesinin içinde silimarin adı verilen biyoflavanoid kompleksi bulunana deve dikeni tohumundan elde edilen yağın pek çok alanda iyileştirici özelliği vardır. Deve dikeni tohumumun içinde bulunan silimarin maddesi ağ içindeki bileşenleri aktifleştiren bir maddedir. Deve dikeni tohumunun içerisinde ise birden çok bileşen vardır. Bu bileşenler şu şekilde sıralanmaktadır: 

Protein, E vitamini, Qercetin, Neo – Silihermin A ve B vitamini, Silihermin, Steroller, Eriodyctiol, Apigenin, Luteolin, Naringin, Kaemferol, Glikozidi, Fumarik Asit ve Triterpen asetat. 

Deve Dikeni Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Deve dikeni tohumu yağı nasıl kullanılır? Sorusuna verilecek cevap ise; Deve dikeni tohumunun en eski bilinen kullanım yöntemi demlenerek çay şeklinde tüketilmesidir. Yağ olarak kullanımından önce bitkisel çay olarak kullanılan deve dikeni tohumunun 10-15 dakika sıcak su içinde bekletilmesi ve sabah, öğle saatlerinde aç karnına, akşam ise yatmadan önce tüketilmesi önerilir. Deve dikeninin sirke ya da nane yaprağı ile kullanılması da önerilir ancak bitkileri birbirine karıştırmak bazen olumsuz sonuçlar verdiğinden bu tercih edilmemelidir. 

Deve dikeni tohumu yağı kullanımında ise cildinize ya da ağız yolu ile kullanımında faydasını görebilirsiniz. Deve dikeni tohumu yağı günümüzde birçok kozmetik ürününün içerisinde kolay bir kullanım ile sunulmaktadır. Ancak deve dikeni tohumu yapını aktarlardan, eczanelerden ya da bitkisel ürünler satan özel mağazalardan almak isterseniz ağız yolu ile kullanımı için bir iki damlayı bir bardak suya damlatarak içebilirsiniz. Cilt kullanımında ise göz altı ve çevresine kullanılmaması önerilir. 

Deve Dikeni Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

Deve dikeni tohumu yağının pek çok farklı kullanımı vardır. He rne adar akciğer dostu olarak bilinse de deve dikeni tohumu yağının kanser tedavisinde de kullanıldığı görülür. Bunun nedeni deve dikeni içerisisnde bulunan silibin maddesidir. Silibin maddesinin özellikle yumurtalık anseri tedavisind eolumlu sonuçları olduğu bilinmektedir. Deve dikeni yapı aynı zamanda kemoterapi ilaçlarının ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlar üzerinde de iyileştirici bir etki gösterirken, prostta kanserinde de hücrelerin hızlı yayılmasını yavaşlatarak tedaviye takviye destek vermektedir. 

  • Deve dikeni tohumu yağı kilo problemlerine iyi gelir. 

Deve dikeni tohumunun fayda sağladığı bir diğer alan ise kilo verme ve yağ yakımıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için kullanılması önerilen deve dikeni tohumu yağı kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. 

  • Deve dikeni tohumu yağı beyin sağlığını düzenler. 

Beyin sağlığın da olumlu yönde desteklediği bilinen deve dikeni tohumu yağının içinde yer alan silimarin maddesi tedavisi olmayan alzheimer hastalığı ile arasında bağ bulunan amiloid betaproteinnin ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olur. Aynı zamanda yağ kullanımı ile birlikte anlık gelişen sinirlerde yatıştırmaya yardımcı olacaktır. 

  • Deve dikeni tohumu yağı kemikleri güçlendirir.

Deve dikeni tohumu yağının bir diğer fadası ise kemik sağlığını desteklemesidir. Yapılan çalışmalarda  sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir kemik hastalığı olan osteoporoz hastalığının tdavisinde detsekleyici olabileceği grülmüştür. Bunun nedeni ise silimarin mddesinde bulunan bileşenlerin kemik yapısını güçlendirici etkisinin olmasıdır. 

  • Deve dikeni tohumu yağı emziren anneler için kullanıma uygundur. 

Anne sütünün artmasına da yardımcı olan deve dikeni tohumu yağı, kullaımı ile birlikte prolaktin bileşenlerini arttıratak sütün artmasını sağlar. Ancak deve dikeni tohumu yapının süt arttırımı için kullanılmasından önce doktor önerisinn alınması gerekmektedir. Deve dikeni tohumu yağı aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Yağın kullanımı ile kişilerin bağışıklık düzeyinin arttığı, oluşabilecek enfeksiyonlara karşı vücudun daha fazla direnç gösterdiği bilinmektedir. Deve dikeni tohumu yağı kullanımının akciğeri temizlediği ve toksinlerden arındırıldığı da bilinmektedir. Bu yağ karaciğer fonksiyonlarını çalıştırarak gelişmesine yardımcı oluryor. İçinde bulunan antioksidan maddeler de alerjik reaksiyonları engelleyebiliyor. 

  • Deve dikeni tohumu yağı sindirimi kolaylaştırır.

Deve dikeni tohumu yaının bir diğer faydası ise enzim oluşumnu sağlayarak safra üretimini arttırmasıdır. Bu etkiler sindirim sistemini destekler ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olunmasını sağlar. 

Deve Dikeni Tohumu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Karaciğer, sindirim sistemi, kanser tedavisi gibi pek çok hastalığa iyi gelen deve dikeni tohumu yağının cilt üzerinde de pek çok olumlu etkisi vardır. Deve dikeni tohumu yağının içinde bulunan maddeler iltihapları önleri detoks sağlar ve antioksidan özellikleri ile cilde iyi gelir. Sivilce, akne ve egzama tedavilerinde kullanılan deve dikeni tohumu yağının içinde bulunan detoksifiye madedeleri karaciğer ve sindirim sistemlerini temizleidği için vucutta egzama, akne ve sivilce oluşumunu engeller. Bu yağın içinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde kullanım ile birlikte toksinler vücuttan atılır.Toksinlerin vücuttan atılmasıyla birlikte karaciğe ve kolon yağdan arınır. Bu arınmada cildin daha parlak görünmesini sağlar. 

Cildi nemlendirici özelliği de bulunan deve dikeni tohumu yağı kuru ciltler için kullanımda iyi souçlar verir. Aynı zamanda cildi nefes aldırır ve dış etkenlerden de korumaya yardımcı olur. Cildi temizleme özelliği de olan bu yağın kullanımında lekelerin oluşumu engellenir ve güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçilir. Cildin parlak ve gergin bir görünümü de kavuşmasını sğalayan yağ ile bilrikte cilt yaşlanmakay karşı koruma sağlar. 

Deve Dikeni Tohumu Yağının Saça Faydaları

Saç folikellerini güçlendiren deve dikeni tohumu yağı saç dökülmesi ve deride pul oluşumunu engeller. Hem kadınların hem de erkeklerin korkulu rüyası olan saç dökülmesi için deve dikeni tohumu yağı saça masaj yapılarak ya da sampuan içine damlatılarak banyo sırasında kullanılabilir. Aynı zamanda saça dolgunluk ve parlaklık verme özelliği de vardır. 

Deve Dikeni Tohumu Yağının Zararları Nelerdir?

Deve dikeni tohumu yağı pek çok hastalık için olumlu etkiler gösterse de zararları da olan bir bitkidir. Ancak deve dikeni yapının zararı kullanım yöntemlerinden gelir. Kullanımı sırasında özen gösterilmeli ve uyarılar dışında bir kullanım tercih edilmemelidir. Cilde direkt olarak sürüldüğünde yağ alerji reaksiyonlar gösterebilir. Bu alerjik reaksiyonlar cilt üzerinde tahriş, kızarma yanma hissi ve deride dökülme olarak kendini gösterebilir. 

Deve dikeni tohumu yağının zararları ise;

  • mide de bulantı, 
  • sık ishal, 
  • sindirimde hazımsızlık, 
  • karın bölgesinde şişlik, 
  • midede doluluk hissi, 
  • midede acılık hissi, 
  • iştah kapanma, 
  • bağırsak çalışmasında hızlanma ya da yavaşlama, 
  • şiddetli baş ağrısı, 
  • cilt üzerinde kızarma, 
  • kurdeşen dökme ya da egzama, 
  • halsizlik, 
  • uyku problemi, 
  • eklem bölgelerinde ağrı, 
  • burun tıkanıklığı, 
  • öksürme ve burun akıntısı. 

Deve dikeni tohumu yağının tüketiminde de bazı beklenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Kimi kişilerde kullanım ile birlikte ishal, kusma ya da baş ağrısı belirtileri olabilir. Bu belirtiler gözüktüğü zaman kullanımı bırakılmalıdır. Deve dikeni tohumu yağının kullanımının önerilmediği kişiler ise emziren anneler ve hamilelerdir. İlaç kullanan kişiler de bu yağı tüketmemelilerdir. En azından tüketmeden önce doktorlarına başvurmalıdırlar. 

Yazımıza Puan Vermeyi Unutmayın!
[Total: 0 Average: 0]
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

madeleb krem