Çarkıfelek Tohumu Yağının Faydaları ve Zararları

31.05.2020
131
Çarkıfelek Tohumu Yağının Faydaları ve Zararları

Çarkı felek tohumu yağının faydaları ve zararları. Tutku meyvesi ve marucuja da denilen çarkıfelek bitkisi, egzotik bir çiçek sayesinde elde edilmektedir. Sağlığa pek çok faydası bulunan bu bitki, günümüzde oldukça popülerdir ve çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. Özellikle saç ve tırnak köklerine faydalarının yanında cilde olan etkisi tercih edilmesine neden olmaktadır. Yalnızca sıcaklığı yüksek iklimlerde yetişir. Daha çok, Ortadoğu ve Akdeniz ikliminin hâkim olduğu coğrafyalarda yetişmektedir. 

Günümüzde Avrupa ülkeleri tarafından yaygın olarak kullanılır. Pek çok tıp alanında ve meyve suyu yapımında ve sos yapımında kullanılır. İçerdiği antioksidan sayesinde kanser önleyici ilaç olarak görülür. Mineral ve vitamin bakımdan oldukça zengin olan çarkıfelek tohumu yağının kullanım alanları her geçen gün artmaktadır. 

İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde sakinleştirici etkisi vardır. Ülkemizde sadece Antalya ve çevresinde yetişir. Ana yurdu Amerika’nın tropikal kesimleridir. Sürüngen bir bitki olarak geçen çarkıfelek, tırmanarak çoğalır. Yetiştirmek için iklim şartları sağlandıktan sonra tohumu toprağa dikilmelidir. Çarkıfelek bitkisinin kalorisi 97’dir. İçerdiği yüksek sodyum ve potasyum sayesinde diş minelerine oldukça iyi gelir.

Çarkıfelek Tohumu Yağı Nedir?

Çarkıfelek tohumu yağı nedir? Sorusunun cevabına bakacak olursak. Bu yağ, çarkıfelekgiller familyasında yer alan çarkıfelek meyvesi tohumlarından elde edilir. Ana yurdu Amerika olan bu bitkinin dünya üzerinde 400 farklı türü vardır. Ülkemizde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Güneşin az geldiği yerleri ve nemli bölgeleri sever. Kırmızı veya pembe renkleri vardır. Bitkinin içinde harmin, harmol, harman, passiflor, flavon, glisosit ve sterol maddeleri vardır. Tekerlek biçiminde 6 yaprağı bulunur.  Genellikle cildin sağlıklı kalması için kullanılan bu yağ, preslendiği için pahalıdır. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde cilde parlaklık ve güçlülük sağlar. Aynı zamanda cildin yaşlanması önler. Asit bakımından oldukça zengindir. İçerisindeki bileşenler sayesinde kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan bu yağın pek çok faydası bulunmaktadır.

Çarkıfelek Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?

Çarkıfelek tohumu yağı, oleik ve linoleik asit bakımından zengindir. Bu nedenle mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi yağlarına göre besin değeri oldukça üst seviyededir. Dondurma ve çeşitli şekerlemelerin üretiminde kullanılır. Gıda sanayisinin yanı sıra, kozmetik sanayisinde de kullanılır. En büyük faydayı cilde sağlayan çarkıfelek tohumu yağı, güneşe çıkmadan yüze sürülürse, cildi güneşten korur. Bununla birlikte cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar. 

İçinde bulunan yaşlılık karşıtı antioksidanlar sayesinde ciltteki kırışıklıkların artmasını önler. Bunun yanında eklem ve kas ağrılarını azaltır. Yağda yer alan Anti- inflamatuar özelliği sayesinde kaslardaki iltihapların yok olmasını sağar. Uyku sorunlarına da deva olan bu yağ, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi sorunlara iyi gelir. Sakinleşmeye yardımcı olur. İçerdiği diyet lifleri sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.

Çarkıfelek Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çarkıfelek tohumu yağı kullanımı, kullanım amacına göre farklılık gösterir. Ürünü kullanmaya başlamadan önce kullanım amacı belirlenmeli ve daha sonra kullanım amacına göre kullanım tavsiyesi alınmalıdır. Cilt için kullanımı 3-4 damla çarkıfelek tohumu yağını cildin çeşitli yerlerine dökerek yedirilmesi gerekir. Düzenli bir şekilde yapılmazsa fayda göstermez. Sivilcelerden kurtulmak için ise birkaç damla çarkıfelek tohumu yağını sivilce olan bölgeye sürmek gerekir. Fayda alabilmek için günde 2 kez tekrarlanması gerekir. 

Saçlar için 3-4 damla yağı saça dökerek 10 dakika boyunca masaj yapılması gerekir. Daha sonra saçlar yıkanmalı ve kuruduktan sonra tekrar sürülmelidir. Eğer bir hastalık için kullanılacaksa bir uzman görüşü alınmalıdır. Yapılan araştırmalara göre çarkıfelek tohumu yağının herhangi bir zararı bulunmaz. Fakat yine de kullanım amacına göre tavsiye almak gereklidir.

Çarkıfelek Tohumu Yağı Faydaları

Tamamen doğal bir yapıya sahip olan ve içerisinde pek çok mineral ve vitamin barındıran çarkıfelek tohumu yağının pek çok faydası vardır. Bu faydalar aşağıda sıralanmıştır.

  • İltihabı Yok Eder

İçerisinde yüksek seviyede C vitamini barındırması sebebiyle, dokularında oksidatif bulunan insanlar için savunma oluşturur. Yağda bulunan antioksidanlar sayesinde vücutta iltihabı yok eder ve tekrar birikmesini önler.

  • Ağrılara İyi Gelir

Bu yağ genellikle kas ağrılarına ve diğer akut ağrıların tedavisinde kullanılır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaşanan ağrı ve sızılara da iyi gelir. Ağrılı bölgeye birkaç damla çarkıfelek tohumu yağı damlatmak ve masaj yapmak yeterlidir.

  • Rahat Uyku Sağlar

Bu yağın sakinleştirici etkisinin yüksek olması nedeniyle ölçülü olarak kullandığından rahat bir uyku imkânı sağlar. Bir bardak suya birkaç damla damlatılarak kullanılır.

  • Kadınlarda Adet Sancılarına İyi Gelir

Bu yağ, ağrılı adet dönemi geçiren kadınlara büyük rahatlık sağlar. Kasların kasılmasını önleyerek ağrıyı azaltır ve hormonları dengeler. Ayrıca kadınlarda adet döneminde gerçekleşen depresyon belirtilerini de yok eder.

  • Güneş Yanığı Oluşumunu Engeller

Çarkıfelek tohumu yağı, güneş yanığı olan bölgeye uygulandığından yaradaki iltihabı azaltır ve yaranın hızlı iyileşmesini sağlar. Ayrıca güneşe çıkmadan önce sürüldüğünde güneşin etkisini azaltıp, sürülen bölgeyi korur.

  • Stresi Azaltır, Depresyonu Önler

Vücudun göğüs bölgesine birkaç damla çarkıfelek yağı tohumu damlatmak veya yağı koklamak sinir sistemini düzenleyerek stres ve anksiyete semptomlarının oluşunu engeller. Ayrıca vücudun rahatlamasını sağlayan bu yağ, sinir sistemini düzenler.

  • Yüksek Tansiyona İyi Gelir

Doymamış yağlar açısından oldukça zengin olduğundan kolesterolü dengeler ve tansiyonu düşürür. Eski zamanlarda damar yoluyla kullanılan bu yağın tansiyonu düşürücü etkisi ispatlanmıştır. Fakat doktor kontrolünde kullanmanız daha faydalıdır.

  • Diğer Faydaları

İdrar yolu hastalıklarına iyi gelir. İçerisinde yüksek miktarda kalsiyum barındırdığından kemikleri güçlendirir. Erkek ve kadınlarda cinsel isteği artırıcı özelliği vardır. Tırnakların güçlenmesini sağlar.

Çarkıfelek Tohumu Yağının Cilde Faydaları

İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde ciltte kolojen üretimi artırır ve cildin sarkmasını, ciltte oluşan kırışıklıkları ve ciltte oluşan çizgileri önler. Yağlı ve yağsız ciltlerde tam bir dengeleyici özelliği vardır. Yağlı ciltlerde kullanıldığında vücuttaki sebum salgısını azaltır ve cildin yağ oranını düşürür. Kuru ciltleri ise nemlendirir. Cilt hücrelerini besleyen bu yağ, hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin yaşlanmasını önler. 

Kuru saç derisine uygulandığında kaşıntıyı ve döküntüyü önler. Bu yağın önemli özelliklerinden biri de ciltte oluşan güneş yanıklarına iyi gelmesidir. İçerdiği kalsiyum ve fosfor sayesinde cildi onarır ve yanıkların iyileşmesini sağlar. Güneş kremlerine birkaç damla ekleyerek kullanılır. Ayrıca güneşe çıkmadan önce kullanılması güneşin vücuda etkisini azaltır. Çeşitli cilt hastalıklarında oluşan iltihaplanmaları giderir. İçerdiği C vitamini sayesinde cilde parlaklık kazandırır. 

Vücutta oluşan sivilcelere uygulandığından içerdiği asitler sayesinde sivilcelerin aknesinin azalmasını sağlar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde siyah noktaların çıkmasını engeller. Erkeklerde sakal diplerine uygulandığında sakalların daha sağlıklı çıkmasını sağlar. Çarkıfelek tohumu yağı ayrıca antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde yüzde oluşan bakterilere karşı savaşır ve ciltte oluşabilecek çeşitli hastalıkları önler.

Çarkıfelek Tohumu Yağının Saça Faydaları

Çarkıfelek tohumu yağının tüm vücuda olduğu gibi saça da pek çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde bulunan mineraller ve vitaminler çok fazla yarar sağlamaktadır. Saça pek çok farklı şekilde uygulanabilir. Bunlardan biri şampuan içerisine konularak bir diğeri ise saçın tamamına maske gibi uygulayarak bu şekilde 15-20 dakika bekletilerek yapılır. Çarkıfelek tohumu yağı saçın canlanmasına oldukça önem sağlar. 

Aynı zamanda içerisinde bulunan B1 vitamini ile saçın güçlenmesini sağlayarak kırılmaya meyilli saçları toparlar. Son zamanlarda bu sebeple çok fazla tercih edilmeye başlamıştır. En önemli yağlar arasında yerini almıştır. Kozmetik ve güzellik alanlarında sıkça tercih edilir. En önemli faydalarından biri ise saçın uzamasına yardımcı olmasıdır. Saçların gürleşmesini sağlayarak havalı bir saça sahip olmayı sağlar. En önemli faydalarından bir diğeri ise içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunduğu için saçı besler ve dökülmesini önler.

Çarkıfelek Tohumu Yağının Zararları

Çarkıfelek tohumu yağının zararı bulunmamaktadır. Fakat yine de aşırı doz kullanmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü yağın sakinleştirici etkisinin olması, fazla kullanılması durumunda insanlarda farklı yan etkiler gösterebilir. Çarkıfelek tohumu yağı ağız yoluyla fazla tüketilirse kişide ishal, mide bulantısı, mide ekşimesi ve mide spazmı yaratabilir. Cilde fazla sürüldüğünde ise sürülen yer tahriş olabilir. Bu yüzden düzenli ve dengeli kullanmakta fayda vardır.

Çarkıfelek Tohumu Yağının Fiyatı

Çeşitli internet sitelerinde, aktarlarda, kozmetik ürünleri satan yerlerde ve bazı eczanelerde bulunan çarkıfelek tohumu yağını buralardan satın alabilirsiniz. Cilde ve saça büyük yarar sağlayan bu yağı düzenli bir şekilde kullanarak etkisini görebilirsiniz. Çarkıfelek tohumu yağının fiyatı diğer yağlara göre fazladır. Ancak sağladığı onca yarardan dolayı paranızın karşılığını fazlasıyla alırsınız. Çarkıfelek tohumu yağının fiyatı, mm’sine göre farklılık gösterir.

Yazımıza Puan Vermeyi Unutmayın!
[Total: 0 Average: 0]
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.