Acı Badem Yağı Faydaları

24.08.2019
35
A+
A-
Acı Badem Yağı Faydaları

Acı badem yağının faydaları ve zararları nelerdir yazımızın içeriğinde bulacağınız başlıklar şu şekildedir. Öncelikle acı badem yağı nedir, acı badem yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır detaylı olarak inceleyeceğiz. Acı badem yağının cilde faydalarıacı badem yağının saç, kirpik ve kaşlara faydaları yazımız içerisinde yer almaktadır

Acı Badem Yağı Nedir?

Acıbadem, sağlığımız için pek çok faydası bulunan bir bitki türüdür. Acıbadem bitkisinden elde edilen yağ, cilt ve saç bakımında doğal bir ürün olarak kullanılmasının yanı sıra pek çok hastalığa da iyi gelmektedir.

Badem bitkisinin tatlı ve acı olmak üzere 2 türü bulunmaktadır.  Adından da anlaşıldığı gibi acı bademden elde edilen yağa acı badem yağı denir. Fazla ya da yanlış bir şekilde tüketilmemesi gereken yağlardan biridir. Çünkü acı badem yağı içerisindeki bileşenler sebebi ile zehirlenmelere sebep olmaktadır. Bu yağ bazı kişilerde zararlı etkilere yol açmaktadır.  Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve hamilelerde kullanılmayan bu yağ oral yol ile alınmaması gereken tehlikeli olarak bilinen yağlardandır. Acı badem yağını kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Acı Badem Yağının Faydaları nelerdir?

Acı badem yağının yüze, cilde ve saça pek çok faydası bulunmaktadır. Acı badem yağı ne işe yarar, acı badem yağı nerelerde kullanılır gibi tüm sorularınızı bu yazımızda cevaplamaya çalıştık. 

Şimdi hep birlikte acı badem yağının etkilerine bakalım;

  • Acıbadem Kalbi Sağlıklı Tutmada yardımcı olur mu?

 Acıbadem yağının, kalp sağlığı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri araştırılmış ve % 70 e yakın bir oranla mükemmele yakın bir başarı elde edilmiştir. Acıbadem yağının HDL kolesterol düzeyini arttırdığı gözlenmiştir. HDL, kolesterolü arter bölgeden uzağa transfer eden ve karaciğerde parçalara ayrılıp vücuttan dışarı atılan bir protein çeşididir. Yeterli seviyede HDL kolesterol bulunan bir bireyde, kalp hastalıklarına karşı etkili bir şekilde koruma sağlar. Hem acıbadem bitkisinin hem de acıbadem yağının aynı zamanda kötü LDL kolesterol ve toplam kolesterol düzeyini düşürdüğü gözlenmiştir.

Yüksek seviyede LDL kolesterol seviyeleri ve total kolesterol bulunan bir bireyde, kalp hastalıkları için ciddi bir risk olarak kabul edilmektedir. Yüksek seviyedeki LDL kolesterol ve total kolesterolü yeterli seviyeye getirmek kalbin sağlıklı daha sağlıklı bir şekilde kalmasına yardımcı olur. Bu konuda yapılan küçük bir çalışmada ise acıbadem yağının kullanımı hem LDL hem de toplam kolesterol düzeyini önemli bir ölçüde düşürürken, HDL kolesterolünü %6 oranında arttırmıştır.

  • Acıbadem Yağı Yüksek Oranda Antioksidan İçermektedir

Acıbadem yağı yüksek seviyede antioksidan içerdiği için etkili bir E vitamini kaynağıdır. Aslında, bu bitkisel yağın 1 çorba kaşığı kadar kullanıldığı zaman tavsiye edilen günlük E vitamini ihtiyacının % 26’sını karşılamaktadır. E Vitamini, yüksek antioksidan özelliklere sahip olduğu için, sadece yağda çözünebilen 8 bileşik grubundan biri olarak bilinmektedir. Acıbadem yağının içerisinde bulunan bu bileşikler sayesinde vücudumuzdaki hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı maddelere karşı etkili bir şekilde korur. Serbest radikallerin yeterli miktarda olması sağlığımız için olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Ancak sayıları çok fazla yükselirse vücudumuzda bazı kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

Serbest radikallerin vücuda çok fazla yüklenmesi oksidatif bir hasara neden olmaktadır. Bu durum kanser ve çeşitli kalp hastalıkları dâhil olmak üzere pek çok kronik hastalığa neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, E vitamini alımı yüksek olan yaşlı bireylerde, kalp hastalığı, yaşa bağlı maküler yozlaşma (sarı nokta hastalığı) ve gibi bilişsel düşüş faktörünü azaltmaya yardımcı olan bir yöntemdir.

  • Acıbadem Yağı Kan Şekeri Kontrolü İçin faydalı mıdır?

Günlük hayatta yediğimiz besinlere az miktarda olsa acıbadem yağı eklemek kan şekerinin, sabit olarak ayarında tutulmasına yardımcı olmaktadır. Acıbadem yağının şeker hastalığı bulunan kişilerde kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu gözlenmiştir. Acıbadem yağı, ayrıca insülin direncini ve uzun süre kan şekeri seviyesinin kontrolü için bir belirteç olan HbA1c düzeyini kontrol altına alarak sağlığımız için etkili bir işlemdir. Bu konuda Yapılan bir çalışmanın sonucunda, acıbadem yağı kullanan kişilerin, hem yemekten sonra hem de gün boyunca düzenli olarak acıbadem yağı kullanmayan kişilere oranla daha düşük bir oranda kan şekeri seviyesi elde edilmiştir. Bunların yanı sıra, acıbadem yağı kullanan kişiler yemek yedikten sonra kendilerini öncekine göre daha tok hissetmişlerdir ve gün boyunca daha az acıktıklarını gözlemlemişlerdir.

  •  Acıbadem Yağı kullanmak kilo vermede yardımcı olur mu?

Acıbadem yağını yeterli seviyede düzenli bir şekilde kullanmak kilo vermek de etkili bir yardımcı üründür. Pek çok insan kilo vermeye çalışırken bu tür bitkisel yağları kullanmak istemezler, ancak doğru türde ve doğru miktarda yağ tüketmek kilo vermek de etkili bir şekilde yardımcı olacaktır.

Aynı şekilde, diyet ürünlerin üzerine bir miktar acıbadem yağı eklemek, vücuttaki zararlı yağların erimesine de olanak sağlayacaktır. Bu konu üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise, acıbadem yağı kullanarak hazırlanan bir diyet ürün, obez bireylerde kilo vermeyi ve vücut duruşunu daha iyi bir hale getirmiştir. 7.500 kişiyi barındıran büyük bir çalışmada, acıbadem yağı kullanarak yapılan sağlıklı bir diyetin, düşük yağlı bir diyete göre kıyaslandığı zaman vücut ağırlığında ve göbek bölgesindeki yağ oranın daha fazla azalmaya neden olduğu tespit edildi.

UYARI: 

Acı badem yağını kullanırken saf bir şekilde direkt olarak tüketildiği zaman zehirlenme başta olmak üzere pek çok sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Piyasada satılan ve tüketilebilir olan yağları kullanmaya dikkat edin. Acı badem yağını kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız.

  • Acıbadem Yağının cilt ve güzellik ürünlerine faydası var mıdır?

Acıbadem yağı, kullanılan doğal cilt ve güzellik ürünleri arasında oldukça popüler ve etkili bir üründür. Bu yumuşak ve oldukça yatıştırıcı yağ hem cilt hem de saç sağlığı açısından oldukça faydalı bir üründür. Acıbadem bitkisinin içerisinde bulunan kısmen yumuşatıcı özellikleri sayesinde, ciltte çok daha az su kaybının olmasına olanak sağlar. Acıbadem yağı kullanımı cildi, saçı, saç köklerini yumuşak ve nemli tutmak için kullanabileceğiniz etkili bir seçenektir. Aynı zamanda acıbadem yağının nemlendirici etkisi sayesinde, özellikle kuru ya da hassas cilde sahip olan bireyler için oldukça önemli bir hal almaktadır. Bu derece etkili olan bu yağ, cildin, güneş ışınlarından zarar görmemesi ve kırışıklıklara karşı korunmasına yardımcı olabilecek seviyede yüksek E vitamini kaynağıdır.

Acıbadem yağı, vücutta DNA üzerinde meydana gelen hasarı ve cildin zararlı güneş ışınlarından kaynaklanan kimyasal ve yapısal bozukluğu, büyük ölçüde azaltarak gerçekleştirir. Bu yağın, yatıştırıcı etkisi ve iltihaplarla savaşma özelliği sayesinde ayak ya da eldeki çatlak izlerinin yayılmasına ve oluşmasına engel olma konusunda yardımcı olmaktadır.

Acıbadem yağı İçerisinde bulunan bileşenlerin çeşitliliği ve çok sayıda bulunmasından dolayı herhangi bir kimyasal madde içermeyen ve pek çok şekilde kullanılabilen doğal güzellik ürünlerini tercih eden insanlar için etkili bir yöntem tercih edebilirsiniz. Acıbadem yağı, cilde zarar vermeyen hafif bir makyaj temizleyicisi, doğal bir cilt görünümüne sahip olma, saç nemlendirici ya da masaj yağı olarak birkaç farklı şekilde kullanılabilecek bir doğal üründür.

Acıbadem Yağı Nasıl Kullanılır?

Acıbadem yağı hem ağız yoluyla hem de doğal cilt ve saç bakım ürünü olarak kullanılabilecek çok amaçlı bir bitkisel yağ türüdür. Ancak yanlış ve fazla kullanmamaya dikkat edin.

  • Acıbadem yağı mutfakta kullanılır mı, nasıl kullanılır?

Acıbadem yağı, yaptığımız pek çok yemeğe harika bir lezzet katkısı yapan, yumuşak ve lezzetli bir yağ çeşididir. Acıbadem yağını yemeğinizi pişirmek için kullanmamalısınız, çünkü yemek pişirirken yüksek sıcaklık açığa çıkacağı için yağın besin değerini bozabilirsiniz. Acıbadem yağı gibi bu tip yağları daha çok bitirme yağı olarak kullanmalısınız ve pişirme işlemi tamamlandıktan sonra yemeğinizin üzerine bir miktar ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, acıbadem yağı kızartma ve sote etme gibi çeşitli pişirme yöntemlerinde de kullanılabilirsiniz.

  • Acıbadem yağı yemeklere çeşitli sos ve hoş koku verici olarak da kullanılabilir mi?

Acıbadem yağını doğru bir şekilde hazırlarsanız Lezzetli bir salata sosu olarak kullanabilirsiniz. Acıbadem yağı, bir miktar elma sirkesi ve limon ile karıştırılarak salatalara güzel bir sos olarak kullanabilirsiniz. 

Acıbadem yağını Yemeklere hoş koku vermesi için de kullanabilirsiniz. 

Acıbadem yağını makarna üzerine sos olarak da kullanabilirsiniz. Makarnanın sağlık seviyesini ve lezzetini artırmak için makarnanın üzerine bir miktar badem yağı eklenebilir.

Acı Badem Yağının Cilde Faydaları

Acıbadem yağının içerisindeki bileşenler nedeni ile güzellik ürünlerinde etkisinin arttırılması amacı ile de kullanılan bir yağ türüdür. Daha doğal bir görünüm ve toksikden oluşmayan bileşenler için acıbadem yağının kullanımı etkili bir yöntemdir. Acıbadem yağı,  icari olarak satılan pek çok nemlendirici ürüne göre daha ucuz yollu ve etkili bir üründür. İçerisinde hiçbir kimyasal madde içermediği için zararlı etkisi de yoktur. 

Cilt üzerinde ya da saç bakımı için acıbadem yağını kullanabileceğiniz bazı yöntemler ise şunlardır:

  • Acıbadem yağı hassas ve kuru ciltler için etkili bir nemlendirici üründür. Gün içerisinde 2 ya da 3 kez kullanıldığı zaman sağlıklı ve canlı bir cilt yapısına sahip olabilirsiniz.
  • Acıbadem yağı dirseklere, ayaklara ve kurumaya eğilimi yüksek olan diğer bölgelere sürülerek etkili bir nemlendirme sağlanır. Bu uygulama sayesinde çok kısa sürede kuruyan cilt, yerini daha sağlıklı ve canlı bir cilde bırakır.
  • Acıbadem yağından doğal bir saç maskesini kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Acıbadem yağını avokado ile güzel bir şekilde karıştırın ve hazır hale getirin. Daha sonra saçlarınızı nemlendirin, nemli saçlarınızın üzerine yavaş yavaş karışımı uygulayın. Uygulamanın üzerinden Çok kısa bir zaman içerisinde gözle görülür şekilde sonuçlar alacağınızdan emin olabilirsiniz.
  • Acıbadem yağını, gıda olarak ya da doğal güzellik ürünü olarak kullanılabileceğiniz çok çeşitli ve sağlık açısından da etkili bir yağ türüdür. Acıbadem yağını düzenli ve yeterli miktarda kullanımı kalp sağlığını korumaktadır. Kan şekeri seviyesini sabit tutmada yardımcı olur, serbest radikallerin zarar görmesine engel olur ve kilonuzun sağlıklı yapısında korunmasında yardımcı olur. Ayrıca acıbadem yağı kullanımı yukarıda bahsettiğimiz gibi, hem cilt için hem de saç için kullanabileceğiniz mükemmel bir nemlendiricidir, akne ve sivilce gibi lekelere karşı ve zararlı güneş ışınlarına karşı etkili bir koruma sağlar.  Çok yönlü bu yağı ve sağlıklı olan diğer yağları nasıl kullanmayı seçerseniz seçin doğru ve yeterli miktarda kullanmaya çok dikkat etmelisiniz.
  • Acı Badem Yağının kaşa etkisi olur mu?

Açı badem yağı kaşa sürülür mü ya da kaşları daha görünür hale getirir mi gibi pek çok soru sorulmaktadır. Acıbadem yağını kaşlarınız da kullanmak istiyorsanız 1 ya da 2 damla yağı parmak ucunuza dikkatli bir şekilde damlatın ve hafif hareketlerle kaşlarınıza masaj yaparak uygulayın. Kıl köklerini önemli bir şekilde besleyen bu yağ kaşların daha gür çıkmasını sağlar ve kaş dökülmelerine karşı yardımcı olan bir bitkisel yağdır?

  • Acı Badem Yağı Kirpiklere uygulanır mı, nasıl uygulanır?

Acıbadem yağının pek çok etkisi bulunduğu gibi kirpiklere de olumlu etki sağlamaktadır. Acıbadem yağını kirpiklerinizi daha fazla gürleştirmek için kullanabilirsiniz. Bu işlem için öncelikle bir tane kulak çöpünü elinize alın yağdan da 1 ya da 2 damla damlatarak göz ve çevresine kaçırmamak için dikkatli bir şekilde sürmeye çalışın. Bu yöntem Kirpik uzatmak ve gürleştirmek için kullanılan etkili yöntemlerden biridir. 

Tatlı ve Acı Badem Yağı Arasındaki Fark nedir?

Yazımızın başında anlatmış olduğumuz gibi badem bitkisi acı ve tatlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Peki, bu iki tür arasındaki fark nedir. Pek çok kişi acı badem yağı ile tatlı badem yağının aynı bitki üzerinden elde edildiğini düşünmektedir. Ancak ağları bile farklı olan bu yağ türünün kullanım yerleri benzerlik göstermektedir. Tatlı badem yağı kullanımının fazla zararı ve yan etkisi olmamasına rağmen acı badem yağının yanlış ve fazla kullanımında ciddi yan etkileri ve sağlığa zarar veren etkisi bulunmaktadır.

Acı Badem Yağı Yüze nasıl uygulanır?

Acı badem yağının saf halde olanı cilde direkt olarak sürüldüğü zaman ciddi tahrişe ve yanığa sebep olabiliyor. Bu işlem özellikle hassas ve alerjik ciltlere karşı kesinlikle dikkatli bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Eğer yüzünüzün üzerinde açık bir yara varsa sürmemeye dikkat edin. Acıbadem yağını cilde sürdükten sonra çok fazla bekletilmeden bol su ile durulamaya özen gösterin.

Acı Badem Yağının Zararları

Acı badem yağının zararlarının başında fazla ve yanlış kullanımına bağlı olarak karşılaşılan zehirlenme vardır. Aynı zamanda hassas ciltlere sürüldüğü zaman tahriş yanma ve kızarıklık gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.

Tavsiyeler

  • Acı badem yağı bebek ve çocuklarda kullanılır mı?

Acı badem yağını bebek ve çocukların üzerinde direkt olarak uygulamamaya dikkat etmelisiniz. Acıbadem yağını kullanmak istiyorsanız önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz

  • Acı badem yağı çatlaklara karşı bir etki verir mi?

Genellikle kadınlarda görülen bu olay hızlı kilo alıp vermede ve doğum gibi olaylar sonrasında görülen çatlakların kısa sürede yok olması için acı badem yağı ya da acı badem yağı bulunduran kozmetik ürünleri kullanarak bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

  • Acı badem yağı kulağa damlatılır mı?

Bu işlemi kesinlikle doktorunuza danışmadan saf halde olan bu yağı direkt olarak kullanmayınız.

  • Acı badem yağı cilt de fazla tüylenme yapar mı?

Kıl köklerini önemli bir seviyede besleyen ve kan dolaşımını hızlandırın acı badem yağı tüylenmeye yol açtığı görülmüştür.

  • Acı badem yağı sivilce ya da siyah noktalara iyi gelir mi?

Acı badem yağı sivilce ya da siyah noktalar için kullanıma uygun bir ürün değildir. Bunun yerine sivilce ve siyah noktalara karşı etkili olan diğer bitkisel yağları kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Hamilelik döneminde acı badem yağı kullanılır mı?

Hamilelerin ve hamilelik şüphesi olan bireylerin doktora danışmadan kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Aksi takdirde bebeğinize ve size zarar verebilir.

  • Acı badem yağı nerede bulunur?

Bu yağı aktarlardan, eczanelerden ya da güvenilir internet sitelerinden kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.

  • Acı badem yağı göz altına ya da göz çevresine sürülür mü?

Acıbadem yağı yoğun bir yağ olduğu için göz ve çevresine sürmemenizi tavsiye ederiz.

Sonuç

Acı badem yağının faydaları ve zararları nelerdir yazımızın içeriğinde bulacağınız başlıklar şu şekil oluştu. Öncelikle acı badem yağı nedir, rezene yağı nasıl kullanılır detaylı olarak inceledik. Acı badem yağının cilde faydalarıAcı badem yağının saça, kaşa ve kirpiklere faydaları yazımız içerisinde yer almıştır.

[Toplam:0    Ortalama:0/5]

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.